Zorg zal de gemeente Groningen een rotzorg zijn

nederland 2015, groningen, centrum, actie red de zorg, grote markt

De voorzitter van de FNV Ton Heerts haalde recentelijk hard uit tijdens zijn toespraak in Amsterdam. “Premier Rutte en minister Schippers van Volksgezondheid moeten stoppen met het rendementsdenken en het voorop stellen van  het ‘dikke ikke’. Rutte begon deze kabinetsperiode met bruggen bouwen, maar slaat nu alleen maar gaten in de solidariteit. De menselijk maat moet terug. ”

Vanmiddag een demonstratie Red de Zorg in Groningen op de Grote Markt om reden dat de gemeente Groningen een deel van de huishoudelijke verzorging (thuiszorg) wil afschaffen, voortvloeiend uit bovengenoemd beleid.

Alle foto’s van deze aktie: klik hier

Per  1 januari 2016 moeten de gebruikers van zorg deze huishoudelijke verzorging zelf “kopen”.  Er wordt bezuinigd door het kabinet op de huishoudelijke verzorging. Maar de gemeente Groningen bezuinigd veel meer dat door het kabinet opgelegd. Ten gevolge van de bezuinigingen verliezen rond de driehonderd werknemers hun werk en honderden inwoners, chronisch zieken, ouderen en gehandicapten verliezen hun vertrouwde hulp/verzorger per 1 januari.

De demonstranten wilden de raad van Groningen tijdens hun vergadering confronteren met hun beleid en de vraag stellen: “Wie helpt mij straks?” Helaas liep dat even anders. De publieke tribune in de raadszaal bleek te klein om iedereen een plek te bieden.

Onderstaand een impressie van fotograan Jan Hendrik van der Veen:

Tot woede van de demonstranten. Door het rumoer werd de raadsvergadering geschorst. Actievoerders kregen van de burgemeester Peter den Oudsten te horen dat zij geen toestemming kregen om de gemeenteraad toe te spreken.

Wel heeft de FNV tijdens de demonstratie weten te bereiken dat een groep afgevaardigden verder met de wethouder Ton Schroor van gedachten gaat wisselen over de zorgen die er zijn. Mogelijk dat het iets bijdraagt om het veranderingsproces van rendementsdenken ten goede te keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *