Zpannend Zernike op 4 oktober

Festival vol wetenschap en techniek: uitje voor jong en oud
groningen-zernike campus-dag van de wetenschap-13

Op de Zernike Campus wordt “zpannend” en vernieuwend onderzoek gedaan. Tijdens het landelijke Weekend van de Wetenschap kan iedereen hier kennis maken met wetenschap en techniek. Op allerlei manieren tonen de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool Groningen veel van wat ze te bieden hebben aan een breed publiek. Vorig jaar trok dit evenement ruim 2000 bezoekers naar de Campus.

Waar kun je naartoe?

Wie zijn de deelnemers van hét wetenschappelijke uitje voor jong en oud? Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen zijn het KVI-Center for Advanced Radiation Technology, SRON Netherlands Institute for Space Research, het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde, de “Jouw Energie van Morgen”-Truck en de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen in de Bernoulliborg (in samenwerking met Science LinX) geopend. Daarnaast is er van alles te beleven bij EnTranCe, de energieproeftuin van de Hanzehogeschool Groningen en Energy Academy Europe. Ook in de Brugsmaborg van de Hanzehogeschool worden allerlei activiteiten georganiseerd.

Zelf doen!

EnTranCe staat tijdens Zpannend Zernike in het teken van energie en beweging. Zo kun je je eigen Slush Puppie maken op een fiets en kom je meer te weten over onder andere zonnepanelen en duurzaam vervoer. Bij KVI-CART leer je alles over de techniek van protonentherapie en meten kinderen hun eigen topsnelheid bij de “flitspaal”. In de Bernoulliborg kun je heel veel spectaculaire proefjes en robots zien, maar ook veel zelf doen zoals je eigen shampoo maken of knutselen met veelhoeken. Bij SRON word je op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken in het Nederlandse ruimteonderzoek en bij het Kapteyn Instituut ga je mee op ontdekkingsreis met ruimtesonde “New Horizons” op zijn vlucht langs dwergplaneet Pluto. Bij De Magneet kun je zelf zonne-energie opwekken en andere proefjes doen op het gebied van energie. Verder kom je er van alles te weten over beweging en gezondheid (Healthy Ageing).

De open dag wordt georganiseerd in het kader van het landelijke “Weekend van de Wetenschap” en vindt plaats op zondag 4 oktober van 12.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Wil je meer weten? Voor een compleet overzicht van de activiteiten kijk je op: www.zpannendzernike.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *