Aardbevingsburgemeester beste lokale bestuurder 2013

loppersum-persconferentie gaswinning-106Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum, is door de lezers en de redactie van Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot de Beste Lokale Bestuurder 2013.

Aardbevingsburgemeester
Hij was al verbaasd bij de tien genomineerden te horen. Het telefoontje waarin hij te horen kreeg dat hij de Beste Lokale Bestuurder van 2013 is, noemde hij ‘een kippenvelmoment’. ‘

Aardbevingsburgemeester’ Albert Rodenboog probeerde al jaren de aardbevingsproblematiek van zijn gemeente op de Haagse agenda te krijgen. Maar er was een aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter voor nodig voordat Nederland wakker werd. Rodenboog pakte het moment, omdat hem duidelijk was dat niet alleen gebouwen schade dreigde te ondervinden, maar dat ook de veiligheid van de bevolking in het geding was.
Den Haag
Rodenboog trok naar Den Haag. Hoorzittingen in de Tweede Kamer, bezoeken aan het ministerie van Economische Zaken. En Den Haag trok naar Loppersum. Landelijke politici kwamen langs, koning (toen nog kroonprins) Willem Alexander en Pieter van Vollenhoven bezochten de gemeente. En minister Henk Kamp kwam zelfs vijf keer op bezoek.

Extra maatregelen
Onderzoeken van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de commissie Meijer gaven hem gelijk. Er waren extra maatregelen nodig om te voorkomen dat de veiligheid nog verder in het geding zou komen. De gasproductie moest drastisch verminderd. Minister Kamp zegde half januari van dit jaar 1,2 miljard euro toe aan de getroffen regio en verlaging van de gasproductie onder Loppersum met 80 procent. Alle verplichtingen die de NAM toch al had ervan afgetrokken, blijft er 300 miljoen over om in het gebied te investeren. Voor Rodenboog is dat voldoende uitdaging om, als het aan hem ligt, de komende jaren op zijn post te blijven.

Gepast gebruik van maken
Van zijn verkiezing tot Bestuurder van het Jaar hoopt Rodenboog gepast gebruik te kunnen maken. ‘Maar ik blijf wie ik ben. Anders zorgen de mensen hier daar wel voor. Wel hoop ik dat deze bekroning helpt om deuren te openen. Maar zelf zal ik er niet door veranderen.’

Pennarts en Crone
Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht, eindigde als tweede. Derde werd Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden.

Bekijk hier de top tien van Beste Bestuurders 2013.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *