Dagbestedingsdag in de Ebbingepoort met de SP

Vanmiddag, 28 februari, stond het thema dagbestedingsdag centraal bij woonzorgcentrum De Ebbingepoort en Schot & Scheefgroningen-centrum-ebbingekwartier-dag van de dagbesteding-4. De SP  wil laten zien wat het nut en de noodzaak van dagbesteding zijn en dat bezuinigingen hierop niet gewenst zijn Solidair en delen en de zorg om elkaar. De bewoners bedachten de leus “Ik ga er altijd heen, anders is het zo alleen”. De leus wordt door kunstenaar Ton de Vreede op een groot spandoek geschilderd en zal volgende week hangen in de activiteitenruimte van De Ebbingepoort.

De SP en diverse zorginstellingen vrezen dat dagbesteding straks voor steeds minder mensen toegankelijk wordt. Dagbestedingsactiviteiten zorgen ervoor dat ouderen en mensen met een psychische of lichamelijke beperking niet vereenzamen. Daarnaast ontlast dagbesteding mantelzorgers.

Alle foto’s: klik hier

Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor de dagbesteding en begeleiding van 200.000 mensen die thuis wonen: mensen met Alzheimer, met psychiatrische problemen en met een verstandelijke beperking. Maar het moet met 25 procent minder geld dan nu beschikbaar is in de AWBZ. Wat zijn daarvan de gevolgen?

Veel mensen met een verstandelijke beperking gaan naar dagbesteding: Een zorgboerderij, kunstatelier of horecagelegenheid. Vanaf 2015 wordt dit soort zorg vanuit de gemeentes georganiseerd en vergoed. De gemeentes moeten deze zorg gaan leveren met 75 procent van het huidige budget.

Het recht op dagbesteding verdwijnt, de gemeente gaat beslissen wie er voor welke soort dagbesteding in aanmerking komt. Het moet goedkoper en dichter bij huis in de eigen wijk, met minder gesleep met busjes.

De middag werd muzikaal omlijst door Otto Teppema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *