Verbazing en woede bij bezoek politie aan twee actievoerders

Agenten hebben dinsdagavond 9 januari op twee adressen in de provincie Groningen mensen bezocht die op sociale media via een door hen aangemaakt evenement opriepen tot protesten bij het bezoek van minister Wiebes vandaag.

Agenten kozen er voor om in een persoonlijk gesprek te vragen naar de aard, het aantal deelnemers en de locatie van een mogelijke demonstratie. Deze informatie was nodig om een goede inschatting te kunnen maken van het aantal demonstraties en de betrokken partijen bij deze demonstraties. Het is voor de politie belangrijk om in goed contact met burgers te zijn, zodat we weten wat er speelt. Uiteraard komen we niet aan het grondrecht om te demonstreren.  Achteraf gezien was het beter geweest om de twee bezoeken niet in politie-uniform af te leggen, maar in gewone ‘ burger’  kleding.

De politie-acties van dinsdagavond ontmoedigen Groningers om te demonstreren tegen de gaswinning liet  SP-Kamerlid Sandra Beckerman eerder weten. „We moeten kunnen protesteren zonder bang te zijn dat de politie voor de deur staat.”

Met verbazing en woede werd er gereageerd in Groningen op de politie die dinsdagavond enkele actievoerders thuis bezocht. Waarom was dit nodig en wie heeft hier opdracht toe gegeven, zijn vragen die veelvuldig worden gesteld.

Foto: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *