Atalanta migreert massaal naar Zuid Frankrijk

Deze vlinder overwintert in Zuid-Frankrijk en Spanje en migreert in deze periode massaal naar Zuid-Frankrijk en Spanje. De trek gaat soms op grote hoogte en soms zelfs ’s nachts. In het voorjaar komen ze naar het Noorden, maar steeds vaker zoeken ze een overwinteringsplek in Nederland.
natuur, vlinders

De eitjes worden een voor een op een brandnetelplant afgezet. Als de rups uitkomt, vouwt ie de bladtoppen met spinseldraden naar elkaar toe. De volwassen vlinder leeft vooral van nectar, maar ook van sappen van rottend fruit. Ze hebben een lange roltong, die normaal is opgerold. Maar om bij nectar te komen rollen ze die even uit.

Het is een van de meest voorkomende vlinders in Nederland, laat onze veldbioloog Arnold Voerman ons weten.  Hij wordt ook wel Nummervlinder, Gouden Nommervlinder of Admiraal genoemd.

Nummervlinder is vanwege een vlek op de ondervleugel en dan kun je het cijfer 18 of 81 lezen. De bijnaam Admiraal is te danken aan de streepachtige tekening op de bovenvleugels. En de naam Atalanta komt uit de Griekse mythologie, naar een mooie, vliegensvlugge koningsdochter met diepzwart haar en helderrode wangen. Eens in haar leven mocht ze als gulden vlinder in de stralen van de zon haar snelle, dansende vlucht uitvieren. Venus was het, die haar deze gunst toestond.

Bron: Natuurweetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *