Bed, bad en brood blijft gehandhaafd in Groningen

De bed-bad-brood voorziening voor uitgeprocedeerde vreemdelingen in Groningen blijft open. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De voorziening is sinds medio maart gevestigd in het voormalig Formule 1 Hotel aan de Helsinkistraat. Er verblijven zo’n zeventig mensen.

f1 hotel 05

 

Met het besluit gaat de gemeente Groningen voorbij aan de maatregel die het kabinet presenteert: uitgeprocedeerde vreemdelingen gedurende een beperkt aantal weken basale opvang bieden in de vijf grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht,  Eindhoven en in het bestaande vertrekcentrum in Ter Apel.

Verblijf op straat
Het college stelt niet het vreemdelingenbeleid van het kabinet ter discussie, maar wel de uitvoering van de gepresenteerde maatregel. Deze gaat niet werken, is de mening van B&W. Er is grote twijfel of mensen uit Groningen gebruik gaan maken van de opvang in een van de vijf grote steden of het vertrekcentrum. Naar verwachting roepen veel uitgeprocedeerde vreemdelingen hulp in van kennissen of vrienden. Dit leidt in de meeste gevallen uiteindelijk tot verblijf op straat. Uitgangspunt van de gemeente Groningen is dat er geen mensen op straat verblijven.

Afwijzende houding
De gemeente Groningen neemt dan ook een afwijzende houding aan tegen de voorgenomen bed- bad-brood maatregel van het kabinet. Tijdens het spoeddebat van woensdagmiddag 29 april werd duidelijk dat een overgrote meerderheid in de Groninger gemeenteraad het college hierin steunt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *