Bernlef Paddepoel nu woonoord voor ouderen en jongeren

Bernlef in de Groninger wijk Paddepoel is veranderd van zorgcomplex naar woongebouw waar alle functies bij elkaar komen. Een plek waar jong en oud elkaar ontmoet. Vanmiddag werd na een gezellige openingsbijeenkomst het bord onthuld door de samenwerkende partijen in het bijzijn van wethouder Roeland van der Schaaf. Directeur Sije Holwerda sprak namens De Huismeesters zijn waardering uit over het eindresultaat dat met alle partners samen is bereikt. Een woongebouw voor zorg die op zijn toekomst is voorbereid. In 2015 werd gestart met het ombouwen van intramurale woonheden naar totaal 65 zelfstandige eenheden. 

Wonen in Bernlef
Directeur Nienke Ybbema van Dignis ging in op de verandering van de zorg en de gevolgen die dit heeft gehad. Een nieuwe weg is in geslagen. De drie onderste verdiepingen blijven in functie als verzorgingshuis van de zorginstelling Dignis. De overige appartementen zijn bijzonder geschikt voor mensen die zo zelfstandig mogelijke willen wonen. Zij kunnen gebruik maken van de services en 24-uurs zorg die woonzorgservicecentrum Bernlef, onderdeel van zorggroep Dignis, biedt. Een ruim aanbod aan activiteiten, een was- en kledingservice, 24-uurs alarmering en een restaurant waar de warme maaltijd genuttigd kan worden. Kookt u liever zelf? In appartementen zijnen nieuwe keukens  met een inductiekookplaat.

Naast het wonen in Bernlef biedt de organisatie thuiszorg.  WerkPro heeft de horeca faciliteiten van Dignis overgenomen. Zo wordt het restaurant ook gebruikt als wijkrestaurant. Ouderen maken op deze wijze contact met andere wijkbewoners.

Factor 5

Begin september 2016 is het woonproject Groningen Factor 5 opgeleverd. Een accommodatie die tegen het appartementencomplex van Bernlef ligt. Door de gevolgen van de bezuinigingen in de zorg kwam een deel van Bernlef op de begane grond vrij. De ruimten en uitbreiding worden gebruikt voor huisvesting aan jongeren en jongvolwassenen met een moeilijke en meervoudige problematiek zoals psychische problematiek maar ook lichamelijke problematiek.

Er zijn negen  kamers met een gezamenlijke woonkamer, keuken en douches/toiletten gerealiseerd. Cliënten hebben hun eigen kamer en worden gestimuleerd om, onder begeleiding, gezamenlijk te koken, te eten en schoon te maken. Cliënten worden begeleid naar meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Als dit bereikt is dan is er de mogelijkheid door te stromen naar 1 van de 9 nieuw te bouwen zelfstandige woonstudio’s(fase 2). Deze studio’s hebben een eigen keuken en badkamer.  De cliënt zal ook hier begeleid wonen, al zal deze begeleiding minder intensief zijn als in de eerste fase.

Fase 3 is een volledig eigen woning, die gedurende de eerste periode (1/2 jaar) onder verantwoordelijkheid van Factor 5 valt maar die na een half jaar, als cliënt daadwerkelijk zelfstandig kan wonen, overgeschreven wordt naar cliënt zodat het volledig zijn eigen (huur) woning is. Indien nodig zal begeleiding blijven bestaan.

Samenwerking

Gezamenlijk met Lentis worden een aantal dagbestedings- en werkmogelijkheden in en om het pand gestart. Zo zal er een wasserette opgezet worden door Factor 5 voor de bewoners van Bernlef/Lentis en de bewoners van Factor 5. In samenwerking met Werkpro en Lentis zullen Factor 5 bewoners aansluiten om horeca/restaurant werkzaamheden uit te voeren.

Factor 5

Factor 5 is een innovatieve professionele zorg verlener. De zorg en begeleiding die Factor 5 biedt kan zowel individueel als groepsgericht zijn. Zij zijn met name gespecialiseerd in jongeren en jongvolwassenen met een moeilijke en meervoudige problematiek. Deze problemen bevinden zich altijd in 1 of meer van de 5 leefgebieden van de persoon. Het kan dan gaan om gedrags problematiek, psychische problematiek maar ook lichamelijke problematiek. De zorg en begeleiding die zij bieden is 24 uur.

En tot besluit: het vieren van de feestelijkheden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *