Bestemmingsplan binnenstad Groningen toe aan vernieuwing

KnipselB&W hebben een nieuw bestemmingsplan gemaakt voor de binnenstad. Dit voorziet in meer flexibiliteit voor verschillende soorten gebruik en minder flexibiliteit in bouwmogelijkheden. Bij dit laatste gaat het vooral om bouwhoogte. Ook beschermt de gemeente het groen en het open binnenterrein in de binnenstad beter.

Het oude bestemmingsplan stamt uit 1995 en was aan vernieuwing toe. In het nieuwe plan doet de gemeente meer recht aan de historische binnenstad en het groen van de binnenstad zonder de levendigheid in de weg te staan. Zakelijke en maatschappelijke dienstverlening zijn overal toegestaan. Dit geldt ook voor lichte bedrijvigheid.

Binnenterreinen
Detailhandel is alleen mogelijk in de winkelgebieden. Het college laat daghoreca in de winkelgebieden vrij. De gemeente wil de bouwhoogte afstemmen op het gemiddelde in een straat. Verder beperken B&W de bouwmogelijkheden op binnenterreinen tot 4 meter hoog om de woonkwaliteit te waarborgen. Een aantal binnenterreinen krijgen ‘tuin’ als bestemming. In de hele binnenstad zijn galerieën en expositieruimten denkbaar. Wonen geldt niet als alternatief voor leegstaande winkelpanden.

Vergunning
De diepenring vormt in het noorden, oosten en zuiden de grens van de binnenstad in het bestemmingsplan. De Westerhaven en Westersingel fungeren als grens in het westen. Bouwprojecten waarvoor al een vergunning is afgegeven zijn opgenomen in het plan. Het college legt het bestemmingsplan binnenkort voor aan de gemeenteraa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *