Boekpresentatie 100 jaar Topsport in Stad van schrijver Dick Heuvelman

Eindelijk was het zover. Daar waar de coronamaatregelen een feestelijke boekpresentatie meerdere keren in de weg zaten, werd het boek ‘100 jaar Topsport in Stad’ van schrijver en sportjournalist Dick Heuvelman op woensdagmiddag 16 juni in het Groninger Forum overhandigd aan een drietal eregasten, die elk in met hun eigen sport voor uitzonderlijke prestaties hebben gezorgd.

Marianne Timmer, Erwin Koeman en Jan Loorbach schoven aan bij NOS-sportverslaggever Herbert Dijkstra (schaatsen en wielrennen) om voornamelijk herinneringen op te halen. Vanzelfsprekend was het Sportgeweten van het Noorden ook present, onder toeziend oog van een dertigtal genodigden.

Kritische columns
Heuvelman en Timmer hebben nog iets uit te praten, blijkt, naar aanleiding van een kritische column van Heuvelman in het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden, uit de tijd dat de schaatsster de overstap maakte van de ploeg van Leen Pfrommer naar de sprintploeg van Peter Mueller in 1997. Timmer noemt Heuvelman zeer scherp van tong. “Hij heeft altijd z’n mening klaarstaan, wat niet altijd even leuk is. Tegelijkertijd heeft hij grote events naar het Noorden gehaald, dus hij kan zich beter focussen op die kwaliteiten”, grapt de drievoudig Olympisch kampioen. “Maar het was de aansporing om Olympisch kampioen te worden”, kaatst Heuvelman de bal terug. Als een soort symbolische ‘wiedergutmachung’ ontvangt Timmer het eerste exemplaar van ‘100 jaar Topsport in Stad’.

Donar en GIJS
Ook Erwin Koeman haalt anekdotes op uit de tijd dat hij bij FC Groningen voetbalde. In die periode ging hij om de week naar Donar en bracht hij regelmatig een bezoek aan wedstrijden van GIJS. “Ik volgde alle sporten, zeker Donar en GIJS”, aldus Koeman die na de boekpresentatie samen met zijn broer Ronald een standbeeld van zijn vader Martin Koeman onthuld in het kader van vijftig jaar FC Groningen. Loorbach tenslotte haalt herinneringen op aan zijn periode bij Donar en verklaart de weg van Donar naar het hoogste niveau in de beginjaren van de club.

100 jaar Topsport in Stad
Heuvelman, nog steeds actief in de noordelijke sportscene, schreef bij stadsomroep OOG Radio historische columns. Die inspireerden hem tot het schrijven van dit boek over 100 jaar sporthistorie in de stad Groningen, waarvan hij er ruim zestig bewust heeft meegemaakt. ‘100 jaar Topsport in Stad’ refereert aan bijzondere evenementen die hier zijn georganiseerd, aan topsporters en hun prestaties uit verleden en heden en schetst een beeld van hoe de sportwereld in Stad zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld: van ‘Be Quick, landskampioen uit wrok’ tot ‘Roel Boomstra, meester in dammen en natuurkunde.’

Rijke sporthistorie
“Mijn doel was om van elk jaar iets bijzonders uit de vergetelheid te trekken en met die insteek een luchtig geschiedenisboek te produceren. Inclusief bijbehorende beelden. Een canon van de stadse sport mag het ook worden genoemd. Want ja, een stad als Groningen mag haar sporthistorie best eens op een passende en ook waardige wijze opgeslagen zien worden. Zonder verleden geen heden. Terugkijkend op honderd jaar topsport in Groningen, kan worden gesteld dat de stad kan bogen op een rijke sporthistorie”, schrijft Heuvelman in het slot van het boek.

Maar Heuvelman zou Heuvelman niet zijn als er ook een kritische noot valt te lezen. “Sport hangt er deze eeuw een beetje bij in de stad Groningen. Politici en sportambtenaren met hart voor de sport, met lef en visie ook, profileren zich niet meer in het Stadhuis. Een poging van een aantal sportprominenten om via een politieke Sportpartij de neergaande sportlijn om te buigen, draaide bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 uit op een flop. Mede daardoor pruttelt de Groninger sportwereld op een almaar lager pitje verder. Of de betere tijden ooit nog eens terugkeren, staat in de sterren geschreven…”

Gezien tijdens de boekpresentatie:
Jans Abbingh (vader van Loïs), Johan Toren, Herbert Dijkstra, Marianne Timmer, Erwin Koeman, Jan Loorbach, Wytze Kooistra, Bas Kammenga, Jacob van Gelder, Jack Suiveer, Jacques d’Ancona (zonder Hennie Huisman), Truus Vlietstra (moeke Nic.), Beno Hofman, Theo Sikkema, Lammert Huitema, Daniëlle Bekkering, Henk Elderman, Sjoerd Jansen, Jan A. van der Veen, Emiel Venema, Jeroen de Grijs en Ingrid Munneke-Dusseldorp.

Boekpresentatie is in z’n geheel terug  kijken op de website van het Forum: klik hier 

Tekst: Leo Wassing
Foto’s: (c) Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *