Brede steun voor onderzoek treinverbinding Groningen – Bremen

groningen-centrum-museumeiland-persconferentie wunderline-5In augustus 2013 werd het project Wunderline gestart. Een project voor de verbetering van de spoorverbinding tussen Groningen en Bremen.  Sindsdien is veel werk verzet om gezamenlijk met de Duitse overheden en organisaties de plannen te presenteren in Brussel. Vanmiddag tijdens de persconferentie in het Groninger Museum spraken de Nederlandse en Duitse overheden, organisaties en bedrijven zich uit om hun steun uit te spreken voor verder onderzoek naar deze verbeterde spoorverbinding. De provincie Groningen, Landkreis Leer, Industrie und Handelskammer (IHK) Ostfriesland und Papenburg, AG Ems en Groningen Seaports hebben samen een aanvraag voor subsidie ingediend bij de Europese Unie om onderzoek te laten doen. Land Niedersachsen en Stadt Bremen hebben ook hun steun uitgesproken voor de onderzoeken ten behoeve van de Wunderline.

Mark Boumans lichte vanmiddag de ontwikkelingen toe. De provincie Groningen gaat de komende drie jaar samen met haar partners onderzoeken hoe de spoorverbinding tussen Groningen en Bremen kan worden verbeterd. Voor dit onderzoek zijn de kosten geraamd op zestien miljoen euro. Als de Europese Unie de subsidieaanvraag toekent, ontvangt de provincie een bijdrage van 8 miljoen euro. Tegen het einde van dit jaar moet bekend worden of de provincie dit bedrag ontvangt. De planning is dat in 2018 de plannen kunnen worden goedgekeurd en de realisering in 2022 gereed kan zijn.

Er wordt onder meer gekeken welke maatregelen aan het spoor nodig zijn, wat verschillende mogelijkheden voor de dienstregeling zijn en hoeveel reizigers naar verwachting gebruik gaan maken van de spoorverbinding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *