Charlotte Schippers benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

steden nederland groningen, centrumVanmiddag, donderdag 12 juni 2014,  ontving mevrouw Charlotte Schippers een Koninklijke onderscheiding ( Ridder in de Orde van Oranje Nassau) uit handen van loco burgemeester Rolenad van der Schaaf. De uitreiking vond  plaats bij woningcorporatie Nijestee aan het Damsterplein tijdens de première van de film die gemaakt is over het projectSchots en Scheef’, een eigentijds woonproject bedoeld voor mensen met een fysieke handicap.

Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw is Charlotte Schippers actief binnen de gehandicaptenbeweging. In de afgelopen 20 jaar heeft decoranda zich laten zien als iemand  met veel inspiraties en doorzettingsvermogen.

Zij weet mensen enthousiast te maken en heeft zich als een gedreven projectleider vrijwillig ingezet voor het woonproject van Schots en Scheef. Bij dit project werden de toekomstige bewoners, die allemaal een fysieke handicap hebben, direct betrokken bij het ontwikkelen van hun eigen woning én de wijze waarop de gezamenlijk ingekochte vierentwintig uur oproepbare assistentie wordt ingevuld en uitgevoerd. Vanuit de idee Wonen doe je zelf is dat wat de (toekomstige) bewoners in het proces zelf kunnen doen ook zelf moeten oppakken. Het project omvat zeventien ruime aangepaste woningen met ADL-ondersteuning (algemene dagelijkse levensverrichtingen) en een steunpost op het Ciboga-terrein. Er kunnen 17 mensen met een zwaar lichamelijke beperking zelfstandig wonen, met 24-uurs oproepbare zorg nabij het centrum van de stad waarbij de bewoner ongemerkt op gaat in de mobile samenleving. Met andere woorden specifiek op woningniveau, maar niet te onderscheiden op gebouwniveau.

Daarnaast heeft Charlotte Schippers het concept ‘Kamers met Kansen’ (de Nederlandse versie van de Engelse en Franse Jeugdfoyers) in Groningen geïntroduceerd. https://www.campusdiep.nl/ Een prachtig stelsel van voorzieningen in de stad Groningen dat jongeren helpt hun leven op de rails te krijgen en houden in de driehoek van wonen, leren, werken. Er is een samenwerkingsvorm ontstaan die behalve in Groningen ook landelijk wordt gezien als een voorbeeld van ‘ontkokerd’ samenwerken waarin de cliënt centraal staat en het eigen organisatiebelang altijd op de tweede plaats komt.

Sinds 2005 zet zij zich in voor Coach4you. Deze vrijwilligersorganisatie steunt  kinderen die ondersteuning behoeven bij de overgang van basisschool naar het voortgezet onderwijs en om met succes de brugklas afronden. Tevens  begeleidt zij jongeren die het zwaar hebben op weg naar volwassenheid.

Eén gedachte over “Charlotte Schippers benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *