Dag van de Arbeid voor het tweede jaar online gevierd

Op zaterdag 1 mei wordt voor het tweede jaar de Dag van de Arbeid online gevierd.

Het ontstaan van de Dag van de Arbeid gaat terug naar het jaar 1889. Tijdens het eerste congres van de internationale socialistische organisatie ‘Tweede internationale’ werd besloten het jaar erop op 1 mei te demonstreren. 

Aan de oproep werd massaal gehoor gegeven, blijkt in 1890 tijdens de eerste georganiseerde Dag van de Arbeid. In de Verenigde Staten en een groot deel van Europa gingen mensen de straat op voor de achturige werkdag, betere arbeidsvoorwaarden en het behoud van vrede. In de jaren hierna werd de Dag van de Arbeid tot een jaarlijks terugkerende traditie.

Identificatienummer NL-GnGRA_1785_29949 Persbureau D van der Veen

Minder bekend is dat op 10 april 1933 de regering van Hitler 1 mei per wet tot betaalde “feestdag van de nationale arbeid” verklaarde. Middels deze door Goebbels voorgestelde maatregel wist Hitler een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken om ze vervolgens gevangen te kunnen nemen en naar concentratiekampen af te laten voeren.

Ondanks deze zwarte bladzijde uit de historie van de Dag van de arbeid, bleef deze dag een feestdag in onder andere België en Duitsland.

In Nederland werden vanouds grote bijeenkomsten georganiseerd door de SDAP (later PvdA) en de CPN. Tot in de jaren tachtig hield de CPN op 1 mei een jaarlijkse betoging in Amsterdam. 

Voor de werknemers van de gemeente Amsterdam is 1 mei sinds vele decennia een vrije dag, hoewel zij sinds 2017 de keuze hebben om vrij te nemen of te werken.

1914 1 mei-optocht Rembrantsplein. bron https://geheugen.delpher.nl/en

De FNV heeft sinds 2015 de organisatie van de Dag van de Arbeid op zich genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *