Vaarseizoen Groningen 2021 van start

Vorige week vonden de nodige voorbereidingen plaats aan de Friesestraatweg in Groningen. Gisteren, 30 april, werden de boten nabij de Pleiadenbrug aan de Friesestraatweg weer te water gelaten. Het vaarseizoen is weer van start gegaan en de eigenaren kunnen  genieten van de rust en omgeving. Groningen is een prachtige provincie om te varen.

Vanwege de grote variatie aan landschappen én vanwege de vele mogelijkheden voor de vaartoerist. Er zijn verschillende nieuwe vaarroutes gerealiseerd, bestaande routes opgeknapt en er is gezorgd voor extra aanlegplaatsen en andere voorzieningen.

Bediening

Als vaarwegbeheerder is de provincie verantwoordelijk voor de bediening van veel bruggen en sluizen in Groningen. Tussen 1 mei en 1 oktober gelden er verruimde bedieningstijden op de meeste vaarwegen, om de recreatievaart ruim baan te geven tijdens het vaarseizoen. Op een aantal  vaarroutes worden de bruggen en sluizen door gemeenten en waterschappen bediend.

Op afstand

Vaak worden bruggen op afstand bediend door de provincie, vanaf de post Oostersluis, Lauwersoog, Grijpskerk of Farmsum. Ook in de stad Groningen wordt door de gemeente Groningen een groot aantal bruggen op afstand bediend, vanaf het gemeentelijke Havenkantoor. In sommige gevallen kan de recreant de brug of sluis zelf bedienen of is er een brugwachter op locatie.

Gestremde bruggen

De Ellerhuizerbrug tussen Zuidwolde en Bedum wordt dit jaar gerenoveerd en niet bediend voor de scheepvaart. Vaarverkeer over het Boterdiep in de richting van Bedum en Uithuizen kan omvaren via Winsum. De vaarroute voor toeristische boten van en naar het Pekeler Hoofddiep is het gehele vaarseizoen gestremd door de slechte staat van een aantal bruggen in Pekela.

Wist u dat Groningen een belangrijke provincie voor de scheepvaart, zowel voor vrachtschepen als voor recreatievaart is?  De provincie beheert en bedient veel van de bruggen en sluizen. Bekijk per vaarweg de bedieningstijden. Kijk voor informatie over vaarroutes, meren en jachthavens op varen.groningen.nl.

Jan Hendrik van de Veen maakte de foto’s:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *