De Harmonie – eens het concertcentrum van Groningen

In november 2012 viert het Noord Nederlands Orkerst haar 150 jarig bestaan en in de concertzaal van de Harmonie zijn menige muziekuitvoeringen gegeven.

De huidige Sociëteit De Harmonie had ooit een concertzaal. De concertzaal werd in 1973 gesloopt en is door critici bestempeld als een culturele schande ooit. Met het verdwijnen van de concertzaal verdween een akoestisch monument voor veel meer dan alleen maar Nederland. Een element dat vier decennia geleden niet als zodanig werd erkend. Akoestisch was immers niet tastbaar. Daarentegen wel meetbaar, en dat heeft TNO dan ook in de nadagen van de Harmoniezaal gedaan om in de grote zaal van het huidige cultuurcentrum de Oosterpoort, zo dicht mogelijk bij die oude waarden te geraken.

Hoewel men daarbij niet over één nacht ijs is gegaan – zowel in een lege zaal als met publiek werden daar voorafgaande aan een concert pistoolschoten afgevuurd en andere tests gedaan – is de akoestiek in de grote zaal van het Cultuurcentrum De Oosterpoort bij lange na niet die van de klassieke Harmoniezaal geworden. Dit had ook nimmer gekund, aangezien de oude concertzaal een fin de siècle ‘schoenendoos’ was – zoals men deze in Wenen, Zürich, New York en Amsterdam kon aantreffen – en de nieuwe Oosterpoort-zaal een semi amfitheaterzaal in de breedte moest worden.

Meer over de geschiedenis van De Harmonie: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *