Duurzame rondvaartboort Groningen maakt eerste vaartocht

boot

foto provincie groningen

De duurzame rondvaartboot van het  Groningse bedrijf Progress Events maakte op 23 juni zijn eerste vaartocht. De boot heeft  een elektromotor, gecombineerd met lithium-batterijen en een waterstofcel. Hierdoor kan de boot ook op lange afstanden volledig duurzaam varen. Gedeputeerde Patrick Brouns van Ondernemerschap en Innovatie nam de boot officieel in gebruik  tijdens het TransFutureFestival Groningen. Door een combinatie van een elektromotor, batterijen en waterstofcel kan de boot volledig duurzaam varen. De boot komt te liggen aan de Turfsingel in Groningen. Hier worden de batterijen met zonnepanelen op de historische Tjalk ‘De Rikste’ opgeladen. Tijdens het varen kan worden bijgeladen met de waterstofcel, waardoor de boot veel langere afstanden kan afleggen. De waterstofcel heeft een vervangbare cilinder, zodat niet aan boord getankt hoeft te worden. Daarnaast kan via een eenvoudige app op de smartphone worden bijgehouden hoe ver hij nog kan varen en welke route hij heeft afgelegd. De rondvaartboot vaart mee tijdens Delfsail en is ook prominent aanwezig tijdens het duurzame Grachtenfestijn eind augustus in Groningen. De boot moet het boegbeeld worden voor de verduurzaming van de rondvaart in Noord-Nederland.

Energy Valley
Met Energy Valley zet het Noorden in op duurzaamheid en innovatie. Daarvoor is het midden- en kleinbedrijf een belangrijke motor. De rondvaartboot is hier een mooi voorbeeld van, waarbij diverse regionale mkb’ers met elk hun eigen expertise samenwerken. Zo zijn de unieke lithium-accu en elektromotor afkomstig van het bedrijf De Stille Boot uit het Friese Heeg en de waterstofcel van Holthausen uit Hoogezand, die ook voor de ombouw heeft zorggedragen. De realisatie van het project is door provincie Groningen ondersteund met een subsidie van 20.000 euro uit het programma ‘Innovatief en Duurzaam MKB Groningen’.  Met dit programma wil de provincie mkb-ondernemers de mogelijkheid bieden te investeren in innovatieve en duurzame projecten.

TransFutureFestival
Het TransFutureFestival vindt op 23 en 24 juni plaats op de Zernike Campus Groningen bij EnTranCe, de proeftuin voor toegepast energieonderzoek van de Hanzehogeschool en de Energy Academy Europe. Op het festival staan duurzame energie, innovatie en mkb centraal. Twee dagen lang laten ondernemers, overheden en kennisinstellingen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie zien. Voor meer informatie zie: www.en-tran-ce.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *