Eerste containertuin in Groninger wijk Vinkhuizen

Om de ergernis van vuil rondom de ondergrondse containers tegen te gaan, is vanmorgen, 6 februari, aan de Goudlaan in de Groninger wijk Vinkhuizen de eerste containertuin onthuld. De Groninger wethouder Glimina Chakor arriveerde rond de klok van tien in een vuilwagen op stikstof en benadrukte de bijdrage aan de natuur van het tuintje en sprak de hoop uit dat het gedrag van mensen zal veranderen. Het succes Houdt Groningen Schoon maken we samen.

Een containertuin of ‘citygard’ is een kleine tuin rondom een ondergrondse container. De containertuin bij de Goudflat is één van de vier containertuinen die de gemeente bij wijze van proef heeft geplaatst in Vinkhuizen op initiatief van Marjet Woldhuis van 100 procent Groningen. Reden om haar de onthulling van de containertuin te laten verrichten.

Betrokken bewoners zorgen voor het onderhoud van de tuintjes.

Proef
In andere gemeenten is het plaatsen van een containertuin effectief gebleken. Daarom kwamen 100%Groningen, CDA, Partij voor de Dieren en de PVV in het voorjaar van 2019 met een motie om ook in Groningen een proef te starten. De motie werd aangenomen en dus is de gemeente gaan onderzoeken hoe dit uitgevoerd kon worden. De proef in Vinkhuizen duurt een jaar en wordt vervolgens geëvalueerd. Daarbij wordt gekeken naar wat de impact is op de bijplaatsingen maar ook op de bewonersparticipatie in de wijk. Na de evaluatie wordt gekeken of de proef uitgebreid kan worden naar andere locaties.

Alle foto’s: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *