Eerste exemplaren Oorlogswinter voor leerlingen Borgmanschool

‘Geef mij maar een boek!’
Boek oorlogswinter-2418

Vanmorgen, 19 februari, reikte wethouder Ton Schroor tijdens een feestelijk moment de eerste exemplaren van het boek Oorlogswinter uit aan leerlingen van groep 8 van de Borgmanschool.

De gemeente Groningen en diverse boekhandels in de Stad hebben een bijzonder cadeau voor alle kinderen van 10 tot en met 14 jaar: het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw. Tussen 20 februari en 5 mei kunnen 7500 jonge Stadjers een speciale uitgave van dit boek ontvangen bij een boekhandel in de buurt.

Met de actie ‘Geef mij maar een boek!’ hebben boekhandels in het hele land de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren, ook als ze weinig te besteden hebben, zelf hun eigen boeken in de kast hebben staan. En niet zomaar boeken, maar de mooiste boeken die er de afgelopen jaren in

Nederland zijn uitgegeven. Het eerste boek dat op deze manier wordt aangeboden is het beroemde boek Oorlogswinter van Jan Terlouw, dat onder meer een Gouden Griffel kreeg.

Gratis voor 7500 kinderen in Groningen
Vanaf nu stellen de boekverkopers van Nederland ieder jaar een bijzonder jeugdboek beschikbaar voor slechts € 1. Oorlogswinter is dus het eerste in een hopelijk nog lange reeks. De gemeente Groningen ondersteunt het initiatief en draagt deze euro graag bij. Voor 7500 kinderen in de stad Groningen is Oorlogswinter dus geheel gratis.
Klassikaal lezen
Alle jonge Stadjers van 10 tot en met 14 jaar ontvangen van wethouder Ton Schroor een brief waarin staat bij welke boekhandels ze hun boek kunnen ophalen. Ze kunnen dit individueel doen, op vertoon van de brief, of met hun gehele klas. De gemeente nodigt daarom niet alleen de kinderen, maar ook alle scholen en schoolbesturen uit om aan de actie mee te doen. Bij de actie horen exclusieve lessen voor het basis- en voortgezet onderwijs, die leerkrachten en docenten met hun klas kunnen uitvoeren. De gratis uitgave maakt het mogelijk dit boek klassikaal te lezen en over de Tweede Wereldoorlog te praten.

Het cadeau
Oorlogswinter gaat over de 14 jarige Michiel. In de ijskoude winter van 1944 raakt hij betrokken bij het verzet tegen de Duitsers. Het is een spannend boek over vriendschap, verraad en volwassen worden. Schrijver Jan Terlouw won er al in 1973 de Gouden Griffel mee en het meeslepende verhaal en de thematiek is nog steeds tijdloos. Een parel voor iedere (kinder)boekenkast!

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *