Eerste paneel zonnecentrale op dak van Euroborg

zonnepanelen euroborg-1

commercieel directeur Robbert Klaver van FC Groningen (links) en Matthijs Olieman van Stichting 1miljoenwatt.

Euroborg wordt het eerste voetbalstadion van Nederland met een eigen zonnecentrale. Vandaag, dinsdag 14 januari 2014 is het eerste van 531 zonnepanelen op het dak van het stadion van FC Groningen geplaatst. De bouw is mogelijk gemaakt door een succesvolle crowdfundingactie van de stichting 1miljoenwatt en Essent; ruim 200 mensen doen hieraan mee en schaften een of meerdere van de panelen aan.

Vertegenwoordigers van FC Groningen, de stichting 1miljoenwatt en Essent namen mediavertegenwoordigers mee het dak op van het stadion om getuige te zijn van de ‘eerstepaneellegging’. De planning is dat zonnecentrale eind deze maak gereed is en direct energie gaat opleveren. Stichting 1miljoenwatt, energiebedrijf Essent en FC Groningen startten in juni met een crowdfunding-actie om de zonnecentrale tot stand te brengen, met medewerking van de volgende zes partners in het project: de Energy Valley Topclub, Imtech, BAM, het Waterbedrijf Groningen, Euroborg NV en de gemeente Groningen.

De Energy Valley Topclub is een samenwerking tussen: BAM, Essent, GasTerra, Gasunie, Groningen Seaports en Imtech. Deze partijen hebben zich via het convenant ‘Samen Duurzaam aan de TOP!’ ten doel gesteld om de ontwikkelingen in de energiewereld onder de aandacht te brengen van de samenleving en een platform te zijn voor de energiesector.

Sven Pluut van de Stichting 1miljoenwatt licht het door hem bedachte concept toe: “Het idee erachter is dat mensen, die geen eigen dak op de woning hebben of een dak dat niet geschikt is voor zonnepanelen, via een investering in de zonnecentrale tóch hun eigen duurzame stroom kunnen opwekken. Hierdoor kunnen deze mensen alsnog de voordelen die zonne-energie biedt benutten.”

Commercieel directeur Robbert Klaver van FC Groningen is trots dat het initiatief succesvol is gebleken. “Door de ruim tweehonderd particuliere investeerders krijgen wij als eerste club in Nederland een zonnecentrale op het dak van ons voetbalstadion. Dat past volledig bij één van de kernwaarden van de club: groen en duurzaam. Wij nemen de stroom af en het geld dat we daarvoor betalen, wordt als dividend uitgekeerd aan de deelnemers. Een win-winsituatie dus. Daarnaast toont het aan dat we niet alleen roepen dat we groene en duurzame ambities hebben, maar dat we onze ambitieuze plannen ook daadwerkelijk weten te realiseren.”

Klaver kondigde aan dat direct wordt doorgeschakeld naar fase 2, waarbij nog eens ruim 500 panelen worden geplaatst: “De zonnecentrale op Euroborg levert naar verwachting nog deze maand de eerste stroom. In totaal is er op het dak van het voetbalstadion plaats voor 1.120 zonnepanelen. Wij kunnen melden dat er voldoende animo is voor een tweede fase en dat hiervoor al weer 180 zonnepanelen zijn verkocht.”

Foto: FC Groningen – Sportphotoagency.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *