Erepenning Groningen voor burgemeester Schwandner van Oldenburg

erepenning groningenEerste keer uitreiking buiten stads- en landgrenzen

Bij zijn afscheid als Oberbürgermeister van Oldenburg krijgt prof.dr. Gerd Schwander vanavond de Erepenning van Groningen. Namens de stad reikt wethouder Joost van Keulen deze penning uit aan burgemeester Schwandner. Het is voor het eerst dat de Erepenning buiten de stads- en landgrenzen wordt uitgereikt.

Burgemeester Schwandner krijgt de erepenning vanwege de bijzondere manier waarop hij in de afgelopen acht jaar leiding heeft gegeven aan het uitdiepen en verbreden van de relatie tussen Oldenburg en zusterstad Groningen. Deze stedenband kent nu een meer thematische en projectgerichte aanpak. Samenwerking met Groningen op de terreinen energie, water, kennis, Healthy Ageing en urbaniteit zijn vaste onderdelen van de stedenband geworden. Schwandner was ook aanjager van de European Medical School, een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de universiteit in Oldenburg.

Op economisch gebied hebben stad en regio Groningen kunnen profiteren van zijn kennis van het Verre Oosten. Dat heeft geleid tot nauwe contacten in China.

In zijn toespraak noemt Joost van Keulen burgemeester Schwandner een ware ambassadeur voor Groningen in Duitsland. Dat kreeg letterlijk gestalte in de “Duitse Ambassade” die in de zomer van 2013 in de Oosterstraat in Groningen te vinden was en een jaar later in de “Botschaft Groningen” in de binnenstad van Oldenburg. Een bekende lijfspreuk van Gerd Schwandner tijdens zijn periode als burgemeester van Oldenburg was: “Groningen ruft, Ich komme!”

Achtergrond erepenning:

Prof.dr. Gerd Schwander krijgt de 28ste Erepenning van de stad Groningen. In 1998 werd de penning voor het eerst toegekend aan oud KvK-voorzitter Piet van der Zee. De Erepenning van de Stad Groningen wordt toegekend wegens “uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving bewezen”. De verdiensten kunnen liggen op het werkterrein van de betrokken persoon c.q. organisatie maar ook op het terrein van het verenigingsleven (cultureel, maatschappelijk of sportief) waarbij sprake is van uitzonderlijke inzet en daadkracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *