Extra inspectie kastanjebomen voorafgaand aan 30 april

natuur, bomen en bossenOm de uitbreiding van de kastanjebloedingsziekte goed in de gaten te houden controleren boomspecialisten van de gemeente drie keer per jaar alle kastanjebomen in de stad. De laatste inspectie wijst uit dat 56 kastanjebomen ernstig zijn aangetast door de kastanjeziekte en bijkomende aantasting door zwammen. Om breuk van stam of takken voor te zijn worden de bomen nog deze maand gekapt. Voorafgaand aan de festiviteiten rond 30 april is aan de singels en in het Noorderplantsoen nog een extra inspectieronde van de kastanjebomen ingepland.

In 2011 greep de kastanjeziekte snel om zich heen in onze gemeente. Als gevolg daarvan heeft de gemeente al eerder kastanjebomen moeten vellen, terugsnoeien of knotten om gevaarlijke situaties te voorkomen. De laatste inspectie laat zien dat de kastanjeziekte in onze stad verder is uitgebreid. Verspreid over verschillende delen van de stad zijn 56 kastanjes nu zo ernstig aangetast dat ze geveld moeten worden. Ook aan de singels staan vijf kastanjebomen die gekapt moeten worden.

Op de gemeentelijke webpagina groningen.nl/natuur (kies ‘bomen’ en ‘kastanjeziekte’) is een overzicht te vinden van de locaties van de 56 te kappen kastanjes.

Bewoners van de singels zijn hiervan inmiddels op de hoogte gebracht. Vlak voor de feestelijkheden rond 30 april worden de kastanjebomen in het Noorderplantsoen en aan de singels nogmaals gecontroleerd. De gemeente neemt hierbij de zorgplicht voor bomen steeds als uitgangspunt: dat betekent dat een zieke boom pas wordt gekapt als deze gevaar oplevert.

 

De kastanjeziekte en de secundaire aantastingen blijven zich nog steeds ontwikkelen. Daarom worden alle kastanjebomen in de stad drie keer per jaar gecontroleerd. Ondertussen onderzoekt de gemeente mogelijkheden voor herplant op de opengevallen plekken. Om boomziekten in de toekomst voor te zijn gaat aan deze herplant een zorgvuldige afweging vooraf. Het kappen van de kastanjebomen start op maandag 22 april. Het werk duurt naar verwachting twee weken.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.