FC Groningen geen partij voor Feyenoord in de Kuip

steden nederland, groningen, oosterpoortwijkWeinig FC Groningen-supporters zullen gedacht hebben dat hun ploeg zondagmiddag in de Kuip tegen Feyenoord zou gaan winnen. Maar de wijze waarop de Trots van het Noorden zich in Rotterdam liet afslachten (4-0) geeft te denken. In elk geval heeft trainer Van de Looi veertien dagen (interlandweek) de tijd om een paar knopen door te hakken. Anders blijft het aanmodderen in de midenmoot.

Na acht duels neemt FC Groningen de negende plaats in met vier gewonnen en vier verloren. Geen positie om je direct zorgen te maken maar zeker ook geen plaats om tevreden tegenaan te kijken. Meer nog dan de resultaten geeft het veldspel van de laatste weken aanleiding tot het maken van een paar kritische opmerkingen.

 

De eerste vraag is hoe lang Danny Hoesen van Van de Looi krijgt om zich te bewijzen als spits. Ze zeggen wel eens dat de aanvalsleider van een team wordt afgerekend op het aantal doelpunten dat hij maakt. Met nul uit acht mag je gerust zeggen dat Hoesen weinig krediet meer heeft. Zeker niet bij de supporters in de Euroborg, want die houden niet zo van de arrogante maniertjes, het huppeldrafje en de slappe inzet waarmee Hoesen zich denkt staande te houden.

Als Van de Looi de komende weken in de spiegel kijkt, moet hij ook langzamerhand tot de conclusie komen dat zijn verdedigende taktiek tot dusverre weinig succesvol is. Vrijwel wekelijks laat zijn team het initiatief over aan de tegenstander en die weet er meestal wel raad mee. Het elftal mist niet alleen lef om te voetballen, maar ook de flair, het zelfvertrouwen en de over-mijn-lijk-mentaliteit.

Bovendien is een lachende FC Groningen-speler op het veld zeldzaam. De spelvreugde lijkt ver te zoeken en in zo’n situatie grijpen veel trainers naar trucs om de koppies van de spelers fris te maken zoals het spelen van bowling, samen steengrillen of het maken van een overlevingstocht. Wie weet, helpt het.

Op het voetbalveld ging er in de Kuip veel mis. Niet alleen de rode kaart voor Kappelhof maar ook het niveau van de verdedigers Botteghin, Hateboer en Van Nieff maakten de Groningers kansloos. Tel daarbij nog de fout op van doelman Padt bij de eerste tegentreffer en het verlies is wel verklaard. Ook structureel voetbalt de FC met een handicap omdat Van Nieff van origine geen vleugelverdediger is en ook Hateboer op die positie snelheid, wendbaarheid en voetbalgochme tekort komt.

De eerstvolgende tegenstander is Excelsior in de Euroborg. Dat lijkt een mooie gelegenheid om het roer om te gooien. Maar dan zal Van de Looi wel een paar cruciale beslissingen nemen. Het woord is nu aan hem.

Voetbalanalyse van Mistersnooker

Eén gedachte over “FC Groningen geen partij voor Feyenoord in de Kuip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *