Dag van de wetenschap en techniek op Zernike druk bezocht

groningen-zernike campus-dag van de wetenschap-1Vandaag 5 oktober Zpannend Zernike op de Zernikecampus in Groningen. Een festival vol wetenschap en techniek, een uitje voor jong en oud.

Op de Zernikecampus van de RUG en de Hanzehogeschool Groningen wordt “zpannend” en vernieuwend onderzoek gedaan waar vandaag, zondag 5 oktober, tijdens het landelijke Weekend van de Wetenschap een aantal instellingen haar deuren open had gezet om vooral jongeren kennis te laten maken met wetenschap en techniek in Groningen.

Nieuw

Traditiegetrouw zijn het KVI-Center for Advanced Radiation Technology, SRON, Kapteyn Instituut, de “Jouw Energie van Morgen”-truck, de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen in de Bernoulliborg (Science LinX) deelnemer van hét wetenschappelijke uitje voor jong en oud. Vanuit de Hanzehogeschool zijn EnTranCe en de BrugsmaBorg geopend. In de BrugsmaBorg bevindt zich De Magneet, waar je zelf zonne-energie kunt opwekken en andere proefjes kunt doen op het gebied van energie. Verder kom je er van alles te weten over gezond opgroeien en ouder worden (Healthy Ageing).

Deze slideshow vereist JavaScript.

Zelf doen

EnTranCe staat tijdens Zpannend Zernike in het teken van energie en beweging. Zo kun je je eigen smoothie maken op een fiets en je komt meer te weten over onder andere zonnepanelen en duurzaam vervoer. Bij KVI-CART leer je alles over de techniek van protonentherapie en solderen kinderen hun eigen “hebbeding”. In de Bernoulliborg kun je proefjes doen, spelen met robots én je maakt er je eigen gel of shampoo. Bij SRON word je op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken in het Nederlandse ruimteonderzoek en bij het Kapteyn Instituut kun je bij mooi weer zonnevlekken en zonnevlammen bewonderen door een zonnetelescoop.

De open dag wordt georganiseerd in het kader van het landelijke “Weekend van de Wetenschap”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *