FC Groningen kan in de Kuip geschiedenis schrijven

fc groningen - excelsior bekerwedstrijd-1FC Groningen kan zondag 3 mei in de Kuip geschiedenis schrijven. Na de 3-0 zege op Excelsior in de halve finale bereikten de mannen van trainer Erwin van de Looi namelijk wat ze wilden: de bekerfinale tegen PEC Zwolle om daarin een nog hoger doel te realiseren. Dat hogere doel is bekerwinst en daarmee kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League.

De Groningers spelen op zondag 3 mei voor de tweede maal in de KNVB-bekerfinale. De eerste keer was in 1989 tegen PSV, dat destijds in een halflege Kuip simpel won. Een handjevol groen-witte supporters was daarvan getuige. Maar als de voortekenen niet bedriegen dan zal het elftal in Rotterdam straks door veel meer fans worden gesteund. De noordelijke touringcarbedrijven zullen op 3 mei ongetwijfeld volgeboekt zijn.

De kansen om de beker te gaan winnen zijn ook aanzienlijk groter dan in 1989. PEC Zwolle mag het dan beter doen in de competitie, toch is deze tegenstander gemakkelijker te kloppen dan het PSV van toen. Supporters mogen terecht dromen van een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de club. De groepsfase van de Europa League ligt binnen handbereik en wie had dat halverwege het seizoen gedacht?

De finale krijgt ook nog een pikant tintje, want het wordt niet alleen vader (Hans Nijland) tegen zoon (Stef Nijland) maar ook een confrontatie met de voormalige trainer Ron Jans die het in Groningen acht jaar lang uitstekend heeft gedaan. De eindstrijd kan het seizoen voor de Trots van het Noorden in een klap goedmaken. Sterker nog, bekerwinst zou van het seizoen 2014-2015 een gedenkwaardige jaargang maken.

De uitblinkers tegen Excelsior waren Hans Hateboer, die de verlossende eerste treffer maakte, Tjaronn Chery, die niet alleen de derde goal voor zijn rekening nam maar ook succesvol was in zijn karakteristieke passjes en afstandsschoten en natuurlijk Albert Rusnak die het belangrijke derde doelpunt scoorde met een heerlijke uithaal naar de lange hoek. Om het verhaal compleet te maken gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Danny Hoesen deed wat hij het hele seizoen al doet: het leveren van prutswerk. Hij moest in de basis spelen omdat Michael de Leeuw ziek was, maar de wisselbank is nog te goed voor hem.

Heel Groningen kijkt nu uit naar de bekerfinale maar voor FC Groningen is de competitie toch nog van belang. Dat zit zo: als PEC Zwolle de beker grijpt en de Zwollenaren eindigen bij de beste zeven teams van de eredivisie dan geeft de achtste plaats nog recht op de playoffs voor een Europese ticket. En die achtste positie is voor FC Groningen nog wel degelijk haalbaar. Wint de FC de beker dan plaatst het zich rechtstreeks voor Europees voetbal inclusief de garantie van zes internationale wedstrijden.

Voetbalanalyse van Mistersnooker

(volg @mistersnooker ook op twitter)    Foto: Kevin van der Laan

Eén gedachte over “FC Groningen kan in de Kuip geschiedenis schrijven

  1. De Korte tijd dat de jonge Bacuna speelde,was Bacuna gevaarlijker dan Hoesen,ik denk ,dat deze jongen op 60 0/0 van zijn kunnen speelt.
    Doet me denken aan vroeger,toen hadden we 2 huurspelers van Ajax ,Reiziger en …..?. Die speelden ook zo, een seizoen terug naar Ajax en toen naar Barcelona,nee er moet eens Hartig gesproken worden ,met Hoesen..Zo kan het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *