Rondom de stad worden windmolens gemist

natuur, vogelsDe Groningse raadsfractie van D66 wil dat het mogelijk wordt om windmolens te plaatsen in de stad. Het zou gaan om locaties aan de buitenrand van de stad, op bedrijventerreinen en in de buurt van bestaande industriële installaties. De ommelanden kunnen op deze manier worden ontlast. De provincie heeft met het rijk afgesproken om in Groningen 850 megawatt aan windenergie te gaan opwekken. In de provinciale ontwerp-omgevingsvisie 2015-2019, die momenteel ter inzage ligt, worden daarvoor drie locaties aangewezen: de Eemshaven, Delfzijl en bij Menterwolde.

Rand van de stad
In 2013 bleek uit onderzoek van het Groningse stadsbestuur dat drie plekken in de stad Groningen ook zeer geschikt zijn voor het plaatsen van windmolens. Bij Roodehaan, Meerstad Noord en Westpoort is ruimte voor circa twintig exemplaren. Raadslid Carlo Schimmel: “In plattelandsgemeenten kunnen windturbines worden ervaren als een inbreuk op het weidse Groninger landschap. Op deze locaties aan de grenzen van de stad speelt dat niet. Roodehaan en Westpoort liggen langs de A7 en zijn aangewezen als bedrijventerrein. In Meerstad Noord staat onder andere al een gaswinningsinstallatie.”

Stadjers profiteren mee
Inwoners van de stad zouden bovendien kunnen meeprofiteren van de plaatsing. Door financieel te participeren in de windmolens kan hun energierekening omlaag. Eerder al, in april 2013, nam de gemeenteraad een motie aan waarin een raadsmeerderheid zich uitsprak voor het plaatsen van windmolens in de stad.

Vaart maken met de energietransitie
Schimmel: “De aardbevingsproblematiek maakt duidelijk dat haast moet worden gemaakt met de transitie naar duurzame energie. De gemeente Groningen wil hierin voorop lopen en wil in 2035 volledig energieneutraal zijn. Windturbines kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. In het nieuwe energieprogramma van de stad, Groningen geeft Energie, stelt het college dat de business case voor windmolens op Roodehaan, Westpoort en Meerstad Noord meer dan haalbaar is. Het zou erg zonde zijn om deze kans te laten liggen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.