FC Groningen nog lang niet klaar met Vitesse | Mistersnooker

groningen-vitesse 07-05-2014Met een nauwelijks verdiende 1-0 zege is FC Groningen nog lang niet klaar met de Arnhemmers. De dubbele confrontatie wordt zaterdagavond in het stadion van Vitesse beslist en gezien het matige spel van de noorderlingen in  de Euroborg moet voor hen voor het ergste worden gevreesd. De fans verkeerden na het cadeautje van de bezoekers – een blunder in de verdediging – natuurlijk in een juichstemming, maar ze hadden hun ploeg wel een draak van een wedstrijd zien spelen.  

Je zou kunnen zeggen dat de afwachtende taktiek van trainer Van de Looi ook voor de zevende achtereenvolgende keer succesvol was. Maar in deze thuiswedstrijd deed de voorzichtige strijdwijze bijna pijn aan de ogen. De ballen werden vaak vanuit de verdediging blind naar voren getrapt waar Zivkovic en Kostic het maar moesten uitzoeken. De schakeling op het middenveld werd overgeslagen met als gevolg dat de lange ballen in negen van de tien gevallen balverlies opleverden.

Met combinatievoetbal bereikten de Groningers niet veel soeps. Veel verkeerde passes door een gebrekkige techniek waren een kolfje naar de hand van Vitesse dat veel meer voetballend vermogen demonstreerde. De veel te vroege keuze voor de lange bal maakte middenvelder Tjaronn Chery vrijwel werkloos. Hij zag de ballen om zijn oren vliegen en werd amper door de verdedigers gezocht. En uitgerekend Chery is in staat om de beide spitsen op maat te bedienen.

Het matige veldspel ontlokte de fans af en toe lichte fluitconcerten te laten horen. In plaats van Vitesse bij de keel te grijpen zagen ze hun ploeg angstig in de schulp kruipen en dat wordt in de Euroborg natuurlijk niet geaccepteerd. Bovendien was die taktiek allerminst een goede basis voor een marge van een doelpunt of twee. Dat de Trots van het Noorden uiteindelijk toch nog als winnaar van het veld stapte dankte de ploeg aan een verdedigingsfout van Vitesse waardoor Burnet de bal in het doel kon punteren.

Op basis van het individuele surplus aan techniek moet Vitesse in eigen huis in staat worden geacht om bijvoorbeeld met 2-0 te winnen en door te gaan naar de finale van de play-offs. Toch kan een uitgoal van FC Groningen goud waard zijn, want in dat geval zal Vitesse er drie moeten maken. Het woord is zaterdag aan Zivkovic en Kostic om te doen wat ze de laatste weken deden: scoren.

Voetbalanalyse van Mistersnooker Foto: Eric Smit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *