Toename oudere fietsers in ziekenhuis

transport-fietsen-1Verbeteren en onderhoud fietspaden betalen zich terug

Ziekenhuizen zien steeds meer ouderen op de eerste hulp verschijnen die een fietsongeluk hebben gehad. Dat signaleert stichting VeiligheidNL na onderzoek in opdracht van de overheid. De onderzoekers roepen gemeenten op om fiets- en voetpaden beter te onderhouden en te verbeteren.

Fietsen wordt gevaarlijker naarmate iemand ouder wordt: 65-plussers lopen drie keer zoveel risico op een dodelijk fietsongeluk als gemiddeld, 75-plussers zelfs twaalf keer zoveel. Volgens het onderzoek belandden in 2012 in totaal 33.000 mensen van 65 jaar of ouder na een ‘verplaatsingsongeval’ in het ziekenhuis. In veruit de meeste gevallen (86 procent) gebeurde het ongeluk tijdens het fietsen of lopen.

Logisch

Door de vergrijzing is het weliswaar logisch dat meer ouderen een ongeluk krijgen, maar dat kan de stijging niet helemaal verklaren. Ouderen die in het ziekenhuis belandden, noemden zelf vaak de toestand van straat, stoep of fietspad als oorzaak.

Scheve tegels

VeiligheidNL becijfert ook de medische kosten: gemiddeld 6.100 euro per gewonde fietser of voetganger. Voorkomen is beter dan genezen, zeggen de onderzoekers. Scheve tegels rechtleggen, fietspaden verbeteren en onderhoud plegen kost ook geld, maar die kosten betalen zich volgens de onderzoekers terug als daardoor minder ongelukken gebeuren.

(bron: ANP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *