Gedeputeerde Nienke Homan maakt testrit met eerste waterstofauto

groningen-centrum-oosterkade-waterstofauto-4 De Groninger gedeputeerde energietransitie Nienke Homan maakte vanmiddag een testrit met de eerste waterstofauto in Noord Nederland vanaf SummerLabb aan de Oosterkade in Groningen.

Waterstofauto’s hebben als voordeel dat ze geen luchtverontreiniging veroorzaken omdat bij de verbranding van waterstofgas uitsluitend waterdamp ontstaat. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen komen er bij de verbranding van waterstof geen luchtvervuilende stoffen vrij als koolmonoxide, stikstofoxiden en fijnstof. Als de waterstof wordt gemaakt met groene stroom wordt er geen broeikasgas (CO2) geproduceerd, en is er in Groningen sprake van rijden op een nieuwe duurzame brandstof naast Groengas en elektrisch rijden. Andere voordelen van rijden op waterstof zijn dat er voortdurend nieuwe waterstof gemaakt kan worden uit water en dat voertuigen op waterstof stiller zijn dan voertuigen met verbrandingsmotoren, waardoor geluidsoverlast in met name stedelijke gebieden aanzienlijk zal afnemen. Verder is het bereik groter dan van elektrische auto’s en duurt het vullen van een waterstoftank slechts net zo lang als van een benzinetank.

Het bedrijf Holthausen uit Hoogezand voorziet een van de vijf nieuwe GroenGas tankstations die zij gaan bouwen met subsidie en in opdracht van de provincie ook van een vulpunt voor voertuigen die op waterstof rijden. Deze waterstof wordt met stroom van zonne- en windenergie bij het vulpunt zelf geproduceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *