Gelderland | Beekhuizerzand Schaapskudde

Vandaag, 30 mei, eindelijk een droge dag om erop uit te trekken en te genieten van wat Gelderland zoal te bieden heeft.  Op onze tocht tussen knooppunt 20 naar punt 50 kom je langs het Beekhuizerzand wat valt onder de gemeente Harderwijk.Hier kwamen we een herder Grinwis met zijn schapen en geiten tegen. Schoonebeeker schapen begrepen we.

Het Schoonebeeker schaap is het grootste Nederlandse heideschaapras enis het meest bonte grote heideschaap. Ze komen in vrijwel in alle kleurslagen voor van lichtvos, vaalvos, donkervos, zwartvos, mengvos, wit tot zwart met een scala aan bonte aftekeningen. Typisch zijn de Romeinse (gebogen) neus, de harige vacht en de hoge benen. De kudde graast ’s morgens en aan het einde van de middag en ligt tussendoor te herkauwen in een omheind terrein verteld de herder.

Het natuurgebied is schraal  en open. Kleine planten, grassen, bomen en struiken proberen op de zandgrond te groeien.

De gemeente Harderwijk heeft de schaapherder gevraagd dit gebied te grazen. Afgestemd is welke planten mogen opgegeten worden en wat moet blijven staan. Sommige planten zijn geschikt voor de ooien en de lammetjes, de geiten hebben meer voorkeur voor struiken of kleine bomen. Zij knabbelen aan de boompjes en vreten ze op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *