Gemeente Groningen biedt startersleningen

woningenDe gemeente Groningen biedt ook in 2015 startersleningen aan. Deze leningen zijn bedoeld voor mensen die de financiering van hun eerste huis in Groningen net niet rond krijgen. Het college van B&W wil hiermee de woningmarkt blijven stimuleren, ondanks dat de bijdrage van het Rijk voor startersleningen is gestopt. De gemeente kan dit jaar circa 40 startersleningen verstrekken.De gemeente biedt sinds 2007 startersleningen aan. Daarmee wil ze de drempel voor nieuwkomers op de woningmarkt verlagen. In 2013 en 2014 betaalde het Rijk de helft van de kosten via cofinanciering. Nagenoeg alle circa 60 aanvragen konden daarmee worden gehonoreerd. Eind december besloot het kabinet om te stoppen met deze regeling, vanwege het herstel op de woningmarkt.

Het herstel van de woningmarkt is echter broos. Uit landelijk onderzoek blijkt dat bijna de helft van de verkochte woningen is gekocht door starters. Daarom wil het college doorgaan met startersleningen om de woningmarkt te stimuleren. Wethouder Roeland van der Schaaf: “In Groningen zijn de startersleningen de afgelopen twee jaar voornamelijk verstrekt voor bestaande woningen van gemiddeld 135.000 euro. Dit zijn echte starterswoningen. De stad heeft veel van deze huizen. Jonge mensen krijgen bij de bank vaak onvoldoende gefinancierd. De strenge normen pakken voor hen onvoordelig uit. Die mensen helpen we nu als gemeente.”

Om te stimuleren dat meer mensen zo’n starterswoning in Groningen kunnen kopen, gaat het maximale bedrag voor de starterslening omlaag van 30.000 naar 25.000 euro. Het maximumbedrag van de verwervingskosten blijft 200.000 euro. De startersleningen voor een nieuwbouwwoning in Meerstad krijgen dezelfde voorwaarden als de algemene startersleningen.

Een starterslening overbrugt het verschil tussen de verwervingskosten van een woning en het bedrag dat de aspirant-koper maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie. De lener betaalt de eerste drie jaar geen rente en aflossing over de starterslening. Bij voldoende inkomsten start daarna de terugbetaling.

De starterslening is één van de acties om de woningmarkt te stimuleren. Ook heeft het college een reeks praktische maatregelen genomen met het Bouwoffensief. Zo is er Groningen Woont, een samenwerkingsverband van projectontwikkelaars, makelaars en de gemeente om nieuwbouwprojecten onder de aandacht te brengen. Groningen Woont hield op 14 februari voor de tweede keer de Groningse Nieuwbouwdag. Ook staan nieuwbouwprojecten in en om Groningen op www.groningenwoont.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *