Gemeente Groningen maakt namen bezwaarmakers niet meer openbaar

moskeeDe gemeente Groningen verandert de regels wat betreft het openbaar maken van de NAW-gegevens van indieners van zienswijzen, meldt Bestuur en Organisatie vandaag. Deze verandering volgt op een uitspraak van de Ombudsman. Bij de recente plannen voor de uitbreiding van een moskee werden alle namen en adressen van bewoners met een bezwaar openbaar gemaakt. De bezwaarmakers wisten dit niet van tevoren en voelden zich in hun privacy aangetast. Over deze specifieke kwestie zijn in april nog Kamervragen gesteld door Gerard Schouw van D66.

Verwarring
Er was zelfs onder deskundigen verwarring over de regelgeving rond het openbaar maken van de persoonlijke gegevens bij de procedure. De gemeente Groningen beriep zich op een uitspraak van de Raad van State in 2011. Maar na vragen van Binnenlands Bestuur bleken de gemeentejuristen in Groningen het toch niet helemaal met elkaar eens. Minister Plasterk had geen eenduidig antwoord en wilde naar aanleiding van de Kamervragen het oordeel van de gemeentelijke Ombudsman afwachten.
Uitspraak Raad van State
Deskundige Rob Wertheim, advocaat en docent Bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen wijst op een recentere uitspraak van de Raad van State (RvS). ‘In 2012 sprak de RvS uit dat burgers bij het indienen van zienswijzen er rekening mee moeten houden dat deze openbaar gemaakt wordt. Maar dat geldt niet voor de persoonsgegevens, daar doen de burgers volgens de RvS namelijk niet automatisch afstand van.’ Overigens is Groningen volgens de bestuursrechtdeskundige lang niet de enige gemeente die namen publiceert: ‘Er zijn ongeveer evenveel gemeenten die dit wel als niet doen.’
Vrees voor overlast
Overigens heeft de verandering in de regels geen invloed meer op de zaak over de moskee in Groningen. De moskee is al zo’n 20 jaar gevestigd in een kleine boerderij in een ecologisch park. Op een aantal incidenten na, zijn er nooit grote problemen met de omwonenden geweest. Maar nu de moskee uitgebreid wordt met twee verdiepingen tot één van de grootste in Noord-Nederland, vrezen bewoners voor overlast in de rustige buurt.

Niet passen
‘Wanneer het om een kerk, een winkel of een andere grote publiekstrekker zou gaan, had ik ook bezwaar gemaakt,’ zegt een bewoner die anoniem wil blijven. ‘Ik vind dat gewoon niet passen in een ecologisch parkje. Maar ik ben nu bang dat mensen die mijn naam en adres op de lijst zien, denken dat ik tegen moskeeën in het algemeen ben. Ik wist niet dat de gemeente de lijst met alle namen naar iedereen zou sturen, anders had ik geen zienswijze ingediend.’

 

4 gedachten over “Gemeente Groningen maakt namen bezwaarmakers niet meer openbaar

 1. De mensen hoeven niets te vrezen. Meningen worden gerespecteerd en de geschiedenis van de Moskee kent een bijna vlekkeloze geschiedenis. Wanneer er incidenten waren, had dit te maken met het verkeer dus de angst is nergens voor nodig.

 2. Jannie, waar komt toch jouw angst vandaan?
  Dit is namelijk niet de eerste keer dat jij reageert op een bericht wat met de Moskee te maken heeft.

  Is er in de tijd dat de namen bekend werden gemaakt iets gebeurd? Is er een ruit ingegooid door Moslims? Is er iemand mishandelt door Moslims? Is er een dreigbrief gestuurd via de mail of in de vorm van een brief? Zo niet, waarom dan zorgen voor angst die nergens op gebaseerd is?

  • Het gaat er mij in dit geval om Jeffrey, dat de gemeente dit nooit had moeten doen in welk geval dan ook.
   Het is een schending van de privacy.
   De moskee en zijn bezoekers ben ik niet bang voor, eerder de dommigheid van onze gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *