Gemeentekantoor Harm Buiterplein feestelijk geopend

Uitgebreide gemeentelijke dienstverlening, kantoorruimte voor zo’n 700 medewerkers, openbare parkeergelegenheid voor 216 auto’s en bovendien een zeer energiezuinig, flexibel en mooi gebouw. Het nieuwe gemeentekantoor inclusief P+R garage Station Europapark heeft veel te bieden, zo bleek tijdens de feestelijke opening op donderdag 20 februari 2014.  Met de onthulling van het kunstwerk ‘Groninger Universalis’ opende wethouder Ton Schroor officieel het nieuwe kantoor.“Dit gebouw is een aangename ontmoetingsplek voor Stadjers en gemeente. Ingericht om flexibel te werken en bijzonder duurzaam. Het is een aanwinst voor de stad en vormt samen met zijn omgeving een plek om trots op te zijn”, aldus wethouder Personeel & Organisatie Ton Schroor.

De gemeentelijke locatie aan het Harm Buiterplein is een mooi, duurzaam en flexibel gebouw geworden dat een goede dienstverlening aan de burgers mogelijk maakt. Maandag 2 december 2013 gingen de deuren al open voor het publiek. Inwoners van de stad kunnen er terecht bij de loketten werk en inkomen, schuldhulpverlening, parkeren, bouwen en wonen, het horecaspreekuur en het UWV. Binnenkort kunnen burgers hier ook terecht voor vragen over en betaling van gemeentelijke belastingen en wordt de gemeentelijke telefonische dienstverlening vanuit het nieuwe pand verzorgd.

Het door MVSA Architects ontworpen en door BAM gebouwde nieuwe kantoor heeft een ruime, lichte hal op de begane grond voor bezoekers en daarboven vier kantoorverdiepingen.

Duurzaam gebouw
De gemeente Groningen beschikt met dit kantoor over een duurzaam gebouw met een zeer laag energiegebruik. Door o.a. goede isolatie, zonnepanelen en energiezuinige verlichting heeft het gebouw energielabel A++ , zeer energiezuinig dus. Goede ventilatie en veel groen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat voor bezoekers en medewerkers. Om efficiënt met de beschikbare ruimte om te gaan kunnen medewerkers gebruik maken van ‘flexibele werkplekken’.

P+R Station Europapark
De ondergrondse parkeergarage Station Europapark is de nieuwste parkeergarage in Groningen en heeft een Park & Ride (P+R)-functie. De garage biedt ruimte aan 216 auto’s.  Ook bij de bouw van de parkeergarage is veel aandacht aan duurzaamheid besteed. Zo is er LED-verlichting toegepast en wordt de hellingbaan bij vorst verwarmd door warm water uit de opslagbron in de bodem. Uiteraard zijn ook e-auto’s van harte welkom in de garage met drie oplaadpunten.

Groninger Universalis

De Groningse kunstenaars Lambert Kamps en Tjeerd Veenhoven hebben voor het gemeentekantoor het kunstwerk  ‘Groninger Universalis’ gemaakt. Dit  kunstwerk is samengesteld uit de portretten van 100 Groningers die door de kunstenaars op de foto zijn gezet en vervolgens verwerkt zijn in een monumentaal portret van de ‘Universele Groninger’. Het kunstwerk heeft een prominente plek in de ontvangsthal gekregen en werd vandaag door wethouder Ton Schroor onthult.

Open dag
Om belangstellenden de gelegenheid te geven het nieuwe gemeentekantoor te bekijken komt er in april 2014 een open dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *