Gemeenteraad debatteert over conceptbegroting

groningen-centrum-stadhuis-va-gelkingestr-1.jpgDe gemeenteraad debatteert woensdag 12 november over de eerste begroting van het nieuwe college van D66, PvdA, GroenLinks en VVD. De conceptbegroting met de plannen van het college van burgemeester en wethouders (B&W) voor 2015 gaat over een recordbedrag aan geld: bijna 1 miljard euro.

De gemeenteraadsvergadering begint woensdag vanwege de veelheid aan onderwerpen al om 15.00 uur in het stadhuis op de Grote Markt. Normaal begint een vergadering van de raad om 16.30 uur. De ‘begrotingsraad’ is openbaar en ook online live te volgen via www.groningen.nl/gemeenteraad. Op deze website van de gemeenteraad zijn de agenda en alle vergaderstukken te bekijken. Ook zijn daar de eerste reacties op de begroting van alle fractievoorzitters te vinden.

Huishoudelijke hulp
De begroting 20215 nadert met een bedrag van 999,2 miljoen euro voor het eerst de grens van 1 miljard euro. Dat komt door de nieuwe zorgtaken die de gemeente er van het Rijk bijkrijgt. Dat heet de Vernieuwing Sociaal Domein. Hierdoor gaat de gemeente vanaf 1 januari ook over onder meer huishoudelijk hulp en jeugdzorg. Voor een goede overgang stelt het college van B&W 6,4 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast is er voor het “overgangsjaar” 2015 0,8 miljoen extra voor huishoudelijk hulp gereserveerd.

Wijkwethouders
Om het sleutelwoord “samenwerken” uit het collegeprogramma Voor de verandering mede inhoud te geven beginnen B&W met wijkwethouders. “De wijkwethouders zijn vanaf 2015 de ogen en oren in de wijk”, aldus het college. Voor het eerste jaar is voor het wijkwethouderschap 2,2 miljoen euro beschikbaar.

Tarieven sportclubs
Voor 2015 ligt er een “financiële opgave” van 48, 8 miljoen euro. Onder meer door tegenvallende opbrengsten van de verkoop van huizen in Meerstad en het op orde brengen van het zogeheten weerstandsvermogen van de gemeente. “Met de dekking die we voorstellen in deze begroting houden we balans tussen intensiveren en besparen”, aldus B&W. Eén van de bezuinigingsvoorstellen gaat over verhoging van de tarieven voor sportclubs in de Stad. De stijging van de woonlasten beperkt het college tot 1,2 procent. Woensdagavond, aan het eind van het begrotingsdebat, stelt de gemeenteraad de definitieve begroting vast. Al dan niet met wijzigingen naar aanleiding van wensen van de raad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *