Gratis trouwen in Groningen verbannen naar loket

mensen bijzondere gebeurtenissen-trouwen-2Als het aan het college van B&W ligt, wordt de regeling voor gratis trouwen in de gemeente Groningen soberder. Volgens de plannen kunnen aanstaande echtparen straks alleen nog op de woensdagochtend om 9.00 en 9.30 uur gratis in het huwelijk treden. Het bruidspaar kan dan niet meer terecht in het stadhuis. Het huwelijk wordt zonder ceremonie gesloten aan een loket of in de spreekkamer in het gemeentelijke gebouw aan de Kreupelstraat 1. Het gaat om een bezuinigingsvoorstel.

 

Om minima in de stad te ontzien, kunnen zij kwijtschelding aanvragen van de huwelijksleges. Zo kunnen zij op woensdag toch in de trouwzaal van het stadhuis in het huwelijksbootje stappen, met de volledige ceremonie. Tot nu toe wordt geen kwijtschelding verleend voor de huwelijksleges, omdat er ook de mogelijkheid bestaat om gratis te trouwen met ceremonie. Dat kan straks niet meer.

Populair
Vooralsnog kunnen alle Stadjers gebruik maken van de regeling om gratis te trouwen. Er zijn vijf tijdstippen op de woensdagmorgen tussen 9.00 en 13.00 uur. De plechtigheid vindt plaats met de volledige ceremonie in de trouwzaal van het stadhuis. Het gratis trouwen is in Groningen erg populair. Jaarlijks worden er ongeveer 600 à 650 huwelijken en partnerschappen gesloten. Dat gebeurt in circa 40 procent van de gevallen kosteloos. In 2012 ging het om 248 gratis huwelijken. Doordat het gratis trouwen zo populair is, zijn er lange wachtlijsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *