Duurzaamste stad Groningen als eerste met intelligente dimverlichting P+R

hoogkerk parkeren-1Verlichting op maat en nieuwe e-oplaadpunten voor P+R Hoogkerk

P+R Hoogkerk is het eerste overstapterrein dat wordt verlicht met intelligente dimverlichting. De dimverlichting op P+R Hoogkerk brandt alleen op vol vermogen als er gebruik wordt gemaakt van het terrein. De verlichting is teruggebracht tot 20% als niemand op het terrein aanwezig is.

Wethouder Jan Seton (Duurzaamheid en Milieu) nam vrijdag 29 november de dimverlichting officieel in gebruik.

P+R Hoogkerk is het eerste P+R terrein in Nederland waar deze manier van lichtbesparing in Noord- wordt toegepast. Voor deze locatie is gezocht naar energiebesparende verlichting die zo min mogelijk lichtverstoring oplevert voor het naastgelegen natuurgebied. Het intelligente dimsysteem van het Groningse Tvilight bood voor het P+R terrein een passende oplossing. Als niemand op het terrein aanwezig is, wordt de verlichting tot 20% gedimd. Zodra een detectiesysteem beweging signaleert gaat de verlichting waar nodig op 100% schijnen. Dit levert een energiebesparing op van 54%.

Met ondersteuning vanuit het Energie Convenant Groningen heeft dit bedrijf een voor deze locatie passend lichtsysteem uitgewerkt. De interactieve dimverlichting op P+R Hoogkerk is bedoeld als proef. Als deze manier van verlichting goed bevalt kan deze ook op andere geschikte plaatsen in de stad worden toegepast. Dimverlichting is in Groningen niet nieuw. Van de 31.000 straatlampen in de stad zijn 16.000 met dimmers uitgerust. Hiermee wordt de verlichting in vaste stappen gedimd tot 50% in de late avond en nacht. Dit levert niet alleen een energiebesparing op van 32% op, ook gaan de lampen langer mee.

Behalve met intelligente dimverlichting wordt P+R Hoogkerk ook uitgerust met vier oplaadpunten voor elektrische auto’s. Een automobilist die de auto met de e-laadpaal verbindt, kan na zes tot acht uur met een opgeladen accu verder reizen. De e-oplaadpunten op P+R Hoogkerk zijn de eerste van een reeks nieuwe oplaadpunten op P+R terreinen in de stad. Aan het eind van dit jaar zijn ook P+R Kardinge, P+R Euroborg/P3 en P+R Zernike met deze e-oplaadpunten uitgerust. In de gemeentelijke parkeergarages zijn dit soort voorzieningen al aangebracht.

Bron en foto: Gemeente Groningen

Meer foto’s: klik hier

Verlichting op maat voor P+R Hoogkerk (Groningen) from TVILIGHT BV on Vimeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *