Grauwe kiekendief ‘De soort van Groningen’

Montagu's harrier during flightDe grauwe kiekendief heeft de verkiezing ‘De soort van Groningen’ gewonnen. De groene glazenmaker eindigde als tweede, de paarse morgenster als derde. De winnaar werd verkozen door leerlingen van basisscholen, die tijdens de finalebijeenkomst in het provinciehuis een presentatie gaven over de drie soorten. De presentatie over de winnende soort werd gegeven door leerlingen van basisschool Noorderbreedte uit Delfzijl. Zij mogen op excursie door het leefgebied van de grauwe kiekendief.

Finale

De finalebijeenkomst werd bijgewoond door zo’n 150 kinderen, van 6 basisscholen uit onze provincie. De presentatie van de bijeenkomst was in handen van boswachter Arjan Postma (bekend van tv) en gedeputeerde Henk Staghouwer. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de eigenschappen van de grauwe kiekendief, paarse morgenster en groene glazenmaker. Zo kregen de kinderen de kans hun presentatie te laten zien, die zij samen met natuurorganisaties hadden voorbereid. Ook de filmpjes, die deel uitmaakten van het lespakket op de scholen, werden vertoond. Na afloop van de presentaties konden de kinderen hun stem uitbrengen, door in een vak van een van de drie soorten te gaan staan. In het vak van de grauwe kiekendief stonden uiteindelijk de meeste kinderen.

Montagu's harrier on the look out

Stemmen

Voorafgaand aan de finalebijeenkomst konden Groningers een aantal weken lang hun stem uitbrengen op tien genomineerden soorten, waarna drie soorten overbleven. Naast de grauwe kiekendief, paarse morgenster en groene glazenmaker waren genomineerd: de waterspitsmuis, de steenbraam, de ruige dwergvleermuis, de visdief, het vosje, de blauwborst en de bot. In totaal werd er meer dan 2.500 keer gestemd. Tijdens de periode van stemmen volgden scholen in de provincie Groningen een speciaal samengesteld lespakket over de tien soorten.

Foto’s: Fred van Maurik – M3-Photo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *