Groningen zie af van alsnog innen eigen bijdragen 2015

groningen-centrum-ebbingekwartier-dag van de dagbesteding-4

De bewoners bedachten de leus “Ik ga er altijd heen, anders is het zo alleen”

De SP en ChristenUnie hebben een actualiteitendebat aangevraagd over het alsnog innen van eigen bijdragen voor dagbesteding en individuele begeleiding uit 2015. In 2015 werden verschillende taken van de Rijksoverheid overgeheveld naar de gemeenten. De gemeente Groningen gebruikte, samen met 21 andere Groninger gemeenten, het jaar 2015 als overgangsjaar. Nu blijkt dat door fouten van gemeenten en zorginstellingen in 2015 bij vele cliënten geen eigen bijdragen zijn geïnd. De SP en CU vinden dat de gemeente Groningen er van af moet zien om deze eigen bijdragen alsnog te innen, zodat onrust, onzekerheid en onvoorziene kosten bij cliënten wordt voorkomen. 

Mensen met individuele begeleiding krijgen hulp in de administratie en financiën, maar ook bij het leggen van sociale contacten en het maken van een dagindeling. Bij dagbesteding wordt in groepsverband gewerkt aan creatieve, sociale, sportieve of arbeidsgerelateerde vaardigheden. De gemeenten en zorginstellingen hebben verzuimd om de cliëntengegevens aan het CAK door te geven om zo de eigen bijdragen te innen.

CU-raadslid Edward Koopmans: “Het gaat hier vaak om kwetsbare mensen die deze hulp nodig hebben om hun leven op orde te brengen of te houden. Onrust en onzekerheid zal voor onnodig leed zorgen.” SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk vervolgt: “Dit zijn ook vaak mensen die geen cent te makken hebben. Zij worden niet voor niets geholpen met administratie en financiën. Het zou vreemd zijn wanneer uitgerekend zij de dupe worden van fouten door gemeenten en zorginstellingen.”

Voor aanstaande woensdag hebben beide partijen een actualiteitendebat aangevraagd waarin zij opheldering van het college van B&W willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *