Groningen Korrewegwijk – Heelal, Aarde, Zee, Stad en Land

groningen-korrewegwijk-west indische kade-beelden-1Op hoekpunten van verschillende straten aan de West-Indischekade in de Korrewegwijk vinden we deze geglazuurde terracottabeelden. Ze zijn in de jaren vijftig van de twintigste eeuw door Anno Smith vervaardigd, in opdracht van de Woningbouwvereniging Volkshuisvesting.

 

‘Heelal, Aarde, Zee, Stad en Land’ aan de Westindische Kade bestaat uit vijf figuren. ‘Heelal’ is afgebeeld met vuur en de dierenriem, ‘Aarde’ heeft de maan aan haar voeten en ‘Zee’ is een meerminachtige figuur met een rok van schubben. ‘Stad’ is daarentegen een vrouwenfiguur met een boek in de ene hand en een onduidelijk voorwerp in de andere hand, terwijl ‘Land’ voorgesteld wordt door een mannenfiguur met een druiventros en korenschoven.

Deze slideshow vereist JavaScript.


De keramist Anno Smith maakte in de na-oorlogse periode voor de stad Groningen vele honderden portiekdecoraties en geveltableaus, bedoeld voor onder meer wooncomplexen, scholen, winkels en fabrieken. Niet voor niets noemen keramiekkenners Anno Smith dan ook de ‘grootste versierder’.

Smith gaf vooral alledaagse voorwerpen en taferelen weer: vissen, bloemen, spelende kinderen en werkende ambachtslieden. Door de eenvormigheid van de naoorlogse bouwstijl kreeg op deze manier toch elk portiek en elk gebouw een eigen identiteit. Herkenbaarheid is dus niet toevallig een belangrijk kenmerk van Smiths werk. Zijn opdrachtgevers wilden verder vrolijke voorstellingen die voor de bewoners begrijpelijk moesten zijn.

Bron:Staat in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *