Groningen neemt eerste warmtenet in gebruik

van links naar rechts: Dick Takkebos (directeur Warmtestad), Paul van der Wijk (College van Bestuur Hanzehogeschool Groningen, Mattias Gijsbertsen (wethouder Duurzaamheid gemeente Groningen) en Riksta Zwart (Directeur Waterbedrijf Groningen).

Vanmorgen is de tijdelijke opwekinstallatie van het eerste warmtenet in Groningen op het Zernike Campus in gebruik genomen. De officiële handeling werd verricht door Warmtestad, De Hanzehogeschool, Waterbedrijf Groningen en de Groninger wethouder Mattias Gijsbertsen. De Hanzehogeschool wordt hierop als eerste aangesloten, het Avebe Innovatiecentrum volgt daarna. Warmtenet Noordwest is dan officieel in bedrijf. Het net gaat de komende jaren Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen duurzame warmte leveren als vervanging voor aardgas.

De warmtecentrale gaat het warmtenet voeden dat vorig jaar is aangelegd op Zernike. De centrale maakt gebruik van warmtekrachtkoppelingen. Deze ‘mini-elektriciteitscentrales’ maken stroom en warmte. Hiermee wordt het water in het warmtenet verwarmd en worden de pompen van stoom voorzien. Stroom dat overblijft wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. De WKK’s zorgen zo voor een vermindering van CO2-uitstoot. Twee cv-ketels zijn geplaatst om bij te kunnen springen op koude winterdagen. De gebouwen van de Hanzehogeschool worden als eerste aangesloten op het warmtenet. Later komt hier ook het Zernike Innovatiecentrum van Avebe bij. Momenteel vinden de laatste tests van de warmtecentrale plaats.

Belangrijke stap voorwaarts
Wethouder Mattias Gijsbertsen legde samen met Waterbedrijf Groningen de basis voor het warmtenet. Hij is blij dat het nu in gebruik genomen kan worden. “Warmtenetten zijn onmisbaar voor de verduurzaming van de stad. Deze tijdelijke warmtecentrale met WKK’s is een belangrijke eerste stap bij de daadwerkelijke afbouw van CO2. De plannen om vanaf 2020 restwarmte van datacenters te gaan gebruiken vormt een volgende sprong voorwaarts.”
Eerder dit jaar heeft Bytesnet op Zernike een hypermodern datacenter in gebruik genomen. WarmteStad wil de computers van Bytesnet gaan koelen en opgewarmd koelwater gebruiken om via haar warmtenet gebouwen te verwarmen. “Doordat de klanten van Bytesnet voor een groot deel dezelfde zijn als die van WarmteStad, maken we de cirkel rond: zij krijgen als het ware hun eigen computerwarmte terug geleverd. Groningen loopt hiermee landelijk gezien voorop”, aldus Gijsbertsen.

Tekst gaat door onder de foto’s Alle foto’s: klik hier

Uitbreiding warmtenet
Op dit moment wordt ook de uitbreiding van het warmtenet voorbereid. Inmiddels ligt er al drie kilometer leiding op Zernike tot aan de Noordelijke Ringweg. Volgend jaar wordt het warmtenet  onder de Ring doorgetrokken in de richting van winkelcentrum Paddepoel. In het voorjaar gaat hiervoor de eerste buis de grond in. Onder meer de in aanbouw zijnde Zernike Tower, de Planetenflats, Upsilon en de nieuwe Polaristoren worden daarna op het warmtenet aangesloten. Gijsbertsen: “Er staat de komende jaren veel op stapel in het noordwesten van de stad. Samen met de woningbouwcorporaties, gebouweigenaren, onderwijsinstellingen, bedrijven en bewoners zorgen wij dat de vergroening van stad en gemeente écht vorm krijgt.”

Bron: Warmtestad   Foto’s: Jan Hendrik van der Veen – FocusGroningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *