Groningen realiseert Urban Datacenter

nieuw college gemeente groningen-3Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de gemeente Groningen werken samen om in Groningen een Urban Datacenter op te zetten. Door de samenwerking met het CBS kunnen data effectiever ingezet worden voor de samenleving. De overheid, burgers, bedrijven en instellingen krijgen zo veel meer inzicht in wat er feitelijk in hun stad en in de regio gebeurt. Het CBS heeft al Urban Datacentra in Eindhoven en in Heerlen.

De combinatie van technologie en data levert kennis op over maatschappelijke en stedelijke thema’s zoals veiligheid, gezondheid, mobiliteit, duurzaamheid en economische ontwikkeling.

Groningen is bezig zich te ontwikkelen tot een ‘Smart Urban Region’: Een stad die met de regio slim gebruik maakt van de kracht van technologie en data. Het CBS levert kennis over hoe de inzet van nieuwe (big) databronnen samengevoegd kunnen worden met data van de gemeente Groningen en met data die alleen beschikbaar zijn bij het CBS. Door slim om te gaan met informatie en data kunnen betere resultaten bereikt worden. Groningen wil in het nieuwe datacenter nadrukkelijk de samenwerking betrekken met noordelijke instellingen en bedrijven voor stad en regio.

Wethouder Joost van Keulen, Economische Zaken: ‘Ik ben heel enthousiast over deze samenwerking. Prachtig dat het CBS haar kennis en expertise beschikbaar wil stellen in samenwerking met steden en regio’s. De functie van goede, actuele data is essentieel voor de samenleving. We kunnen eigenlijk al niet meer zonder. En de ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Het past Groningen om daar in voorop te lopen.’

De komende twee maanden gaan het CBS en de gemeente de samenwerking verder verkennen en de Groningse thema’s bepalen. Daarbij wordt ook onderzocht hoe de noordelijke kennisinstellingen en het bedrijfsleven hier een rol in kunnen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *