Groningen van toen | deel 43

selwerd-park-selwerd-witte-boerderij-1Op 15 oktober 1968 waren de jongeren in de wijken Paddepoel en Selwerd weer eens in het nieuws toen het Nieuwsblad van het Noorden, via een van haar journalisten het volgende liet weten: ‘De jongeren van de nieuwe stadswijken Selwerd en de Paddepoel hebben in de boerderij van de Groninger Jeugdraad tijdens de aldaar gehouden hearing over het te bouwen wijkcentrum duidelijk verstek laten gaan.

De avond werd georganiseerd door het toenmalige voorlopige stichtingsbestuur met ondermeer Ds. G. Cazemier en de heer S.A.G. Draaisma. Ze hadden gerekend op een zeer goede opkomst maar slechts een twintigtal geïnteresseerde jongelui werden begroet om hun ideeën over dit voor de stad Groningen destijds unieke project kenbaar te maken. Van inspraak kon dan ook nauwelijks sprake zijn.

Ter inleiding van het gesprek werd de gecombineerde kleur- en tekenfilm ‘Het verhaal van de drie heren’, dat een goede indruk gaf van een bestaand wijkcentrum in Frankrijk, gedraaid. Mensen met verschillende opvattingen, doch veelal met hetzelfde enthousiasme, wisten elkaar door omstandigheden samen onder één dak te vinden. Het filmpje liet verder de vele mogelijkheden van een dergelijk wijkcentrum zien.

De journalist wist verder te melden dat aan de hand van enkele schetstekeningen ds. Cazemier een toelichting gaf op het grondplan. Volgens hem was het op dat moment al wel zeker, dat het restaurant niet aan de zijde van de Antaresstraat maar aan de meer zonnige kant van — hoe kan het anders — de Zonnelaan zou komen te liggen.

De belangstelling van de aanwezige jeugd ging voornamelijk uit naar de 500 m 2 grote kelderruimte, waar in 1968 nog in de boerderij zo voor de omwonenden lawaaierige beatfeesten plaats vonden. Een enkele jongere toonde zich bevreesd voor ‘kliekvorming’, wat men door het bouwen van veel kamers met open verbindingen hoopte te ondervangen. Het idee om een huiswerkkamer in te richten in de boerderij, waar voorheen boer Nienhuis met zijn huishoudster Jenny woonde, werd door de jeugd weggehoond. Later meer historische momenten over onze wijk(en).

Hans Knot

 

4 gedachten over “Groningen van toen | deel 43

  1. GEWELDIG MOOI GESCHIEDKUNDIG ARTIKEL Hans
    !968 was het jaar dat ik in Groningen mijn werkzaamheden begon bij Gaunie- Research. Ik herinner me nog de bouw van winkelcentrum Paddepoel. Ik woonde toen nog in Gieten maar thans in Selwerd. Ik verheug me op vervolg publicaties.

  2. Een kelder?
    Ik denk dat dit een vergissing is.
    De feesten werden in de boerderij (tot woning verbouwde schuur) gehouden, maar van een kelder is geen sprake.
    Ook de oppervlakte van de schuur/boerderij is geen 500m2. maar eerder 300m2.
    In kelder is nooit groter dan het gebouw wat er boven staat.

      • Volgens mij wordt er in het stuk gerefereerd aan de bouw van de Trefkoel, met daarin inderdaad een kelder voor de jeugd. In deze kelder was een jeugdsoos gevestigd en die heette “Sonde”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6Ld6aHkiAAAAAJO4jmoAztyjjvYBemgp-ytOPJFZ&ver=1.23