Groningen wil economische zelfstandigheid vrouwen vergroten

jet bussemaker -1Op zoek naar 25 herintredende vrouwen

De gemeente heeft met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn en regionale partners op donderdag 26 maart afspraken (deals) gemaakt om de economische zelfstandigheid van vrouwen te vergroten. Dit gebeurt in het kader van Kracht on tour. De gemeente Groningen levert een belangrijke bijdrage. Zo gaat ze, samen met Work Women Jasmijn en andere partners, op zoek naar 25 herintredende vrouwen die een opleiding tot leraar techniek willen volgen bij het Noorderpoort College.

Wethouder Mattias Gijsbertsen heeft afgelopen donderdag de afspraken met minister Jet Bussemaker namens de gemeente ondertekend. Gijsbertsen: “Als je een goede baan wilt hebben, is het belangrijk dat je de basis op orde hebt. Weet waar je goed in bent, wat zijn je talenten? Maar weet ook wat je leuk vindt om te doen. Daar zit je drive en motivatie. En weet ook waar je nog aan moet werken om het te verbeteren. Ga netwerken; het is niet meer dan veel en vaak koffie of thee drinken met mensen die je niet kent. Doe mee in de samenleving, spreek goed Nederlands.”

 

De gemeente Groningen is met de meeste deelnemers bij de meeste van de 31 deals betrokken. Naast de gemeente zijn andere deelnemers onder meer vrouwencentrum Jasmijn, de NS, Regionale Opleidingscentra (ROC’s) en Groningen Seaport. De deals moeten onder meer de arbeidsdeelname van vrouwen vergroten. Kracht on tour is een initiatief van het ministerie dat het afgelopen jaar in vier regio’s bijeenkomsten organiseerde. Vandaag 30 maart is Kracht on tour in Groningen en volgen zo’n 300 vrouwen een programma om economisch zelfstandiger te worden.

Het thema van de bijeenkomst is Nieuwe keuzes maken, nieuwe kansen pakken. Kracht on tour wil het bewustzijn van vrouwen over hun talenten en financiële onafhankelijkheid vergroten.

 

Een deal is een inspanningsverplichting om de arbeidsdeelname van vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt te bevorderen. Het is bijvoorbeeld de bedoeling meer vrouwen in techniek te laten instromen. Verder moet de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeterd worden. Ook zijn de deals gericht op verruiming van de mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren.

De gemeente Groningen zoekt naar kandidaten voor werkervaringsplaatsen bij Groningen Seaports, Noorderpoort en de Gasunie. Daarnaast helpt de gemeente mee aan een banenmarkt voor vrouwen die een traject van Jasmijn hebben doorlopen. Ook binnen de eigen organisatie zet de gemeente middelen in om de deelname van vrouwen te vergroten. Zo gaan leidinggevenden vrouwen actief attenderen op vacatures. Ook komen er speciale trainingen en een denktank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *