Groningen winnaar duurzaamste mobiliteit 2013

groningen-centrum-grote markt-winnaar duurzaamste mobiliteit-4Vandaag, 22 januari, is de gemeente Groningen uitgeroepen tot de stad met de meest duurzame mobiliteit in 2013. De gemeente heeft dit te danken aan goede scores voor luchtkwaliteit, geluidsbelasting en de duurzame alternatieven als fietsvoorzieningen en P+R terreinen. Wethouder Verkeer en Vervoer van de gemeente Groningen,  Joost van Keulen, heeft de wisseltrofee in ontvangst genomen uit handen van Wim van Tilburg, directeur Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV). 


groningen-centrum-grote markt-winnaar duurzaamste mobiliteit-5Joost van Keulen: “Deze prijs laat zien dat we letterlijk en figuurlijk op de goede weg zijn in Groningen. Het is een mooie stimulans om blijvend aandacht te schenken aan schone vormen van vervoer en Groningen als fietsstad te blijven ontwikkelen”.

Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer heeft voor het scoren van de verschillende gemeenten een aantal statistieken van onder andere CBS, het RIVM, OV9292 en een aantal landelijke modellen en eigen databestanden geanalyseerd. De gemeenten hebben een score gekregen op 23 indicatoren.

groningen-centrum-grote markt-winnaar duurzaamste mobiliteit-2Top 10:

  1. Groningen 5.0 2. Leiden 4,7, 3. Harlingen 4,5, 4. Almere 4,5 5. Nijmegen 4,3 6. Amsterdam 4,3 7. Amersfoort 4,3 8. Zwolle 4,2 9. Haarlem 4,2 10. Alkmaar 4,2

De berekende score loopt van 0,5 tot 5,5

Groningen  scoort goed op duurzame doelen als luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Verder werkt de gemeente goed aan duurzame alternatieven zoals fietsvoorziening en P+R terreinen en kent een hoog aandeel fietsverkeer en weinig autoverkeer. Het beleid van de gemeente is jarenlang gericht op de compacte stad en dit beleid lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

groningen-centrum-grote markt-winnaar duurzaamste mobiliteit-1Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer heeft voor de gemeenten de ‘Duurzaamheidsscore’ontwikkeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *