Groninger boeren gaan glutenvrije haver telen

gewassenBoeren in Groningen gaan experimenteren met het telen van glutenvrije haver. De provincie Groningen subsidieert een project van zaadteelt- en zaadverwerkingsbedrijf Vandijke Semo BV om op grote schaal glutenvrije haver te produceren. Gluten is een eiwit dat bijvoorbeeld voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Mensen die last hebben van coeliakie kunnen niet tegen gluten.

Hogere opbrengst

Voor boeren is de teelt van glutenvrije haver financieel interessant. Het kost weliswaar meer tijd dan reguliere haver, maar de opbrengst ligt 33 tot 43 procent hoger. Per hectare levert dit zo’n 700 tot 800 euro per hectare meeropbrengst op.

Glutenvrij

Haver is van nature glutenvrij. Maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag en de verwerking tot eindproducten komt het in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Daarom past alleen glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet van een coeliakie-patiënt.

150 boeren

Haver wordt in Nederland nauwelijks geteelt. In 2013 ging het om 30 hectare. Vandijke Semo BV wil de komende tijd een sprong maken naar 1000 hectare en benadert daar 150 boeren voor, liefst in Groningen. De provincie steunt het project met 10.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *