Lelietelers starten proef terugdringen giftig ontsmettingsmiddel

natuur-bloemen-lelieteelt-2‘Lelietelers willen een proef beginnen om het gebruik van het giftige grondontsmettingsmiddel Metam Natrium terug te dringen. Dat kan aan de hand van een scan van percelen, die aangeeft waar het middel echt nodig is en waar niet. De provincie Groningen steunt de proef met de scan met een bedrag van bijna 32.000 euro.

Ontheffing

Het gebruik van het middel Metam Natrium is de afgelopen tijd in Provinciale Staten besproken. Het gaat om een middel dat in de Europese Unie is verboden, maar in Nederland op basis van een landelijke ontheffing nog mag worden gebruikt. In Groningen wordt naar schatting jaarlijks zo’n 40 hectare grond gebruikt voor lelieteelt.

Eens per vijf jaar

natuur-bloemen-lelieteelt-1Metam Natrium mag eens per vijf jaar worden ingezet. Het gebruik ervan staat onder druk na een aantal gezondheidsklachten van omwonenden. De leliesector wil nu overstappen van een generiek gebruik naar toepassing op delen van akkers waar het volgens de scan echt nodig is, vanwege gebleken aanwezigheid van aaltjes.

Alternatief

Gedeputeerde Henk Staghouwer heeft Provinciale Staten eerder al toegezegd om bij staatssecretaris Dijksma aan te dringen op een verbod van het middel. Dat de sector nu zelf een alternatief zoekt, vindt hij een goede zaak. ‘Het is goed dat de sector het initiatief naar zich toetrekt, al hou ik mijn belofte om de zaak te bespreken met de staatssecretaris gestand. Het college vindt het de moeite waard om de lelieteelt de helpende hand toe te steken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *