Groninger Museum pakt uit met grootse expositie kunstenaar JR

In het Groninger Museum is van 20 november 2021 t/m 12 juni 2022 een unieke expositie te  zien; JR Chronicles. Een overzicht van het werk van de Franse beeldend kunstenaar JR. Prachtige muurcollages, foto’s, video’s en archiefmateriaal. Het is hiermee de eerste museale tentoonstelling in Nederland van JR. Bezoekers krijgen een goed beeld van de indrukwekkende carrière: van de vroege graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte tot zijn maatschappelijke projecten en grootschalige architectonische interventies in steden all over de world.

In de afgelopen twee decennia heeft JR de betekenis van kunst in de openbare ruimte vergroot door zijn ambitieuze maatschappelijke geëngageerde projecten. Als fotograaf geeft hij zowel zichtbaarheid aan diverse mensen en gemeenschappen over de hele wereld, alsook inzicht in hun problematiek. Door de nadruk te leggen app deze ogenschijnlijk onzichtbare mensen creëert JR een platform voor hun verhaal. De individuele portretten reproduceert JR op monumentale schaal om ze vervolgens – soms illegaal – in de openbare ruimte in diverse dimensies op te plakken. De projecten van deze kunstenaar tonen de veelkleurige stemmen van alledaagse mensen en onderstrepen zijn inzet voor gemeenschap.

Een impressie van de tentoonstelling Groninger Museum

Extra activiteiten rond JR en Graffiti in Groningen

De mobiele fotostudio van JR: Inside Out is inmiddels gesignaleerd in Groningen. In deze studio kan iedereen langs komen en een portret laten maken die ter plekke op groot posterformaat wordt afgedrukt. Een deel van de foto’s wordt op de buitenmuren van het Groninger Museum geplakt. In Stad en Ommeland gaan we de komende tijd meer straatexposities zien zoals hier in Vinkhuizen. Onder het motto kunst verbind zal er zeker meer interesse gaan bestaan in kunst en kan een bezoek aan ons mooie Groninger Museum niet ontbreken.

Filmprogramma rond JR

Forum Groningen toont deze winter de films en documentaires waar JR direct of indirect betrokken is. 

Graffiti en street art murals

Dankzij de stichting Writer’s Block en verschillende kunstenaars verschijnen in het voorjaar van 2022 op drie plekken in de stad Groningen grote muralis. Het ontwerp van deze street art komt tot stand in samenspraak met de bewoners van de wijken waar de kunstwerken verschijnen.

Stadswandeling graffiti en street art

In samenwerking met Noordstaat en SPOT is een nieuwe multimediale wandel- en fietstocht ontwikkeld. Deze route gaat langs street art en graffiti in de stad Groningen en bevat achtergrondinformatie over die kunstenaars. Deze gratis tour is vanaf 19 november te downloaden. Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *