Groningers in actie voor IMG gebouw| Geef Groningers gelijk

Vanmiddag,vrijdag 10 maart, werd er door de Groninger Bodem Beweging samen met Sandra Beckerman actie gevoerd  voor het kantoor van Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), op het Cascadeplein in Groningen.

Uit het parlementaire enquêterapport blijkt dat Groningers altijd gelijk hadden. Desondanks moeten Groningers nog steeds strijden om hun gelijk te halen. Schadeafhandeling is sterk gejuridiceerd. Zo zijn alle door de staat aangespannen hoger beroepszaken nog steeds niet van de baan. Beroepszaken aangespannen door de staat moeten per direct stoppen, en de landsadvocaat moet teruggetrokken worden.

Een van de eisen werd donderdagmiddag al deels ingewilligd door het IMG. Het mijnbouwschadeinstituut maakte bekend per direct te stoppen met hoger beroepszaken tegen gedupeerden.

Stop juridisering. Geef Groningers gelijk! Al een tijd lang voeren we de druk op om de juridisering in de huidige schadeafhandeling tegen te gaan. Deze week kwam er voor de familie Dijkema, een van de gezinnen waartegen de staat in hoger beroep is, goed bericht. Het hoger beroep dat is aangespannen tegen hen, vervalt. Ronkende mediaberichten ten spijt, blijkt dit goede nieuws er niet voor iedereen te zijn. Bovendien is de juridisering niet gestopt. Er staan nog altijd Groningse en Drentse gedupeerden tegenover de staat en de landsadvocaat, en nieuwe (hoger) beroepszaken zijn niet uit te sluiten.

Een echte oplossing voor alle gedupeerden komt er alleen wanneer de schadeafhandeling gebaseerd wordt op vertrouwen en de menselijke maat. Schadeafhandeling hoort geen strijd te zijn.

De initiatiefnemers willen dat juridisering stopt en hebben daarbij drie duidelijke eerste eisen;

– alle hoger beroepszaken aangespannen door de staat per direct  intrekken

  • geen nieuwe hoger beroepen door de staat meer instellen
  • de landsadvocaat terugtrekken.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *