Wetenschappers en studenten in actie tegen ontslag RUG docent Susanne Täuber

Na een jarenlang conflict tussen de Rijksuniversiteit Groningen en hoofddocent Susanne Täuber heeft de rechter vandaag 8 maart besloten dat zij ontslagen mag worden. Täuber spreekt over discriminatie en daar denkt de RUG anders over.

In aanloop naar de uitspraak kreeg de hoofddocent van meerdere kanten steunbetuigingen. Het geschil tussen Täuber en haar faculteit, Economie en Bedrijfskunde (FEB), speelt vanaf 2018. Nadat ze in 2018 geen promotie had gekregen terwijl ze naar eigen zeggen voldeed aan de criteria, schreef Täuber in 2019 een essay voor het vooraanstaande academische vakblad Journal of Management Studies (JMS). Daarin leverde ze kritiek op het Rosalind Franklin Fellow-programma van de universiteit.

AmINext?

Ook op Twitter wordt al enkele dagen geprotesteerd. Staf en studenten van de RUG delen hun zorg met de hashtag #AmINext? De universiteit wil niet reageren op het vonnis. ‘Wij hebben ook gehoord dat de arbeidsovereenkomst ontbonden wordt’, zegt woordvoerder Anja Hulshof van de RUG. ‘De uitspraak zelf hebben we nog niet gelezen.’

Ze wil verder niets zeggen over de kwestie. ‘De rechter heeft uitspraak gedaan en wij gaan niet inhoudelijk reageren op persoonlijke zaken.’

Tekst gaat door onder de galery

 

Vandaag, woensdag 8 maart demonstreerden tientallen wetenschappers en studenten opnieuw om Täuber te ondersteunen. De rechter vindt het ontslag terecht, omdat er inderdaad sprake is van een verstoorde werkrelatie. De RUG heeft volgens het oordeel voldoende onderzocht of herplaatsing binnen de universiteit mogelijk was.

Meer informatie: klik hier  

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *