Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden in Groninger Museum

De rijke en machtige mensen in Stad en Ommeland waren in de zeventiende en achttiende eeuw vaak betrokken bij slavernij overzee. Sommige leden van deze families lieten zich afbeelden met een zwarte bediende.

In Zwart in Groningen in het Groninger Museum ontdek je historische schilderijen en beelden die in Groningen gemaakt zijn waarop mensen van kleur te zien zijn. De werken zijn getuigen van de Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden. Kunstenaar Faisel Saro en schrijver Vamba Sherif reageren op artistieke en literaire wijze op deze afbeeldingen.

De expositie Zwart in Groningen is onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen besteden van 18 februari tot 12 september 2022 aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. Kijk voor meer informatie en alle deelnemende partijen op www.bitterzoeterfgoed.nl

Opening manifestatie Bitterzoet Erfgoed
Op vrijdag 18 februari 2022 om 14.00 uur opent de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed in Forum Groningen, met een talkshow die thuis live te volgen is. Koen Schuiling, burgemeester van de Gemeente Groningen, en Mirjam Wulfse, gedeputeerde van de Provincie Groningen geven online het startschot voor de manifestatie. Vanuit Forum Groningen gaat presentator Jerry Silvano met gasten in gesprek over de manifestatie en wat er de komende maanden staat te gebeuren. De opening zal via deze link live te zien zijn: platform.forum.nl/nl/bitterzoet-erfgoed.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *