Het ZonneEnergieKennisCentrum is van start

Eerste testopstelling op EnTranCe in werking gesteld

Opening ZEKCVanmorgen heeft wethouder Joost van Keulen het ZonneEnergieKennisCentrum geopend door de eerste testopstelling van zonnepanelen aan te koppelen. Het onafhankelijke ZonneEnergieKennisCentrum test zonnepanelen van verschillende leveranciers en maakt de prestaties van de zonnepanelen voor consumenten beter inzichtelijk.

De Stichting ZonneEnergieKennisCentrum (ZEKC) is een samenwerkingsverband van de Hanzehogeschool, Sunrenity en de Gemeente Groningen. Het ZEKC heeft tot doel de informatievoorziening over zonnepanelen richting de consument te verbeteren. Dat gebeurt door het uitvoeren van onafhankelijk benchmark-onderzoek in Nederlandse klimatologische omstandigheden, waarvan de resultaten continu online zichtbaar zijn. zullen worden gepubliceerd. Het onderzoek zal door studenten en onderzoekers van de Hanzehogeschool worden uitgevoerd. Op dit moment laten drie verschillende leveranciers de eerste testen uitvoeren op de Zernike Campus en de komende tijd zullen meer volgen. Daarnaast heeft het ZEKC tot doel om installatiebranche meer kennis te verschaffen over de techniek die komt kijken bij de installatie van zonnepanelen.

Het ZEKC wil zich niet beperken tot de Nederlandse markt. Met de ontwikkeling van een open platform kunnen dergelijke testopstellingen ook in andere landen worden gerealiseerd, om naast lokale resultaten ook globale resultaten te creëren.  Dat maakt uiteindelijk de markt van zonnepanelen wereldwijd beter inzichtelijk, met gevalideerde datasets van zonnepaneelprestaties. Oprichter van de stichting Paul Gesink  (tevens winnaar van de Jonge Ondernemerprijs 2013 van Groningen) stelt dat het ZEKC actief wil samenwerken met verschillende partners.

EnTranCe
Een belangrijk onderdeel van de Energy Academy Europe is de proeftuin voor vraaggestuurd en toegepast onderzoek: het Energy Transition Centre (EnTranCe). Hier bouwen het bedrijfsleven, ondernemers en onderwijs- en onderzoeksinstellingen aan de energievoorziening van de toekomst. Als gevolg van het klimaat- en milieuvraagstuk ontstaat er wereldwijd een sterke behoefte aan meer innovatie op het gebied van energieproductie, -distributie en -transport. EnTranCe biedt faciliteiten waar gewerkt kan worden aan onderwijs, onderzoek en innovatie en is gevestigd op de Zernike Campus Groningen.

Bron & foto: Gemeente Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *